Sava odustala od guma i krenula u zdravstveni turizam

Autor: Marija Crnjak , 16. siječanj 2014. u 22:01
Centar Cardial specijaliziran za dijagnostiku smješten je u dvorcu Sela/FOTOLIA

Sava je krajem prošle godine preuzela dijagnostički centar Cardial u Ljubljani kao temelj za razvoj medicinskog turizma.

Slovenska Sava Grupa, koja je nedavno srpskom poduzetniku Draganu Šolaku prodala golf igrališta za 11 milijuna eura, iz pozamašnih financijskih poteškoća odlučila se izvući ulaskom u zdravstvenu djelatnost, objavili su slovenski mediji.

U procesu konsolidacije poslovanja zbog visokih zaduženja od čak 370 milijuna eura, osim što se riješila golf igrališta Bled, Grupa Sava je u cijelosti odustala od proizvodnje guma, te nekretninskog i energetskog biznisa, a trenutno joj je ostalo još 220 milijuna eura kredita. Broj povezanih društava unutar grupacije smanjen je s 24 na deset, smanjen je broj zaposlenih i uveden je novi model upravljanja. Kompanija je do sada bila uspješna i u pregovorima s bankama, a pohvalili su se i da unatoč visokoj zaduženosti nemaju problem s likvidnošću, no novi krug pregovora čeka ih još prije ovog ljeta. 

 

10posto

prihoda Sava Grupa već sada ima od zdravstvene djelatnosti

Program za menadžere 
Uprava Save predstavila je novo usmjerenje grupe na zdravstvenu djelatnost, u što je Sava ušla krajem prošle godine preuzevši dijagnostički centar Cardial u Ljubljani. Radi se o centru specijaliziranom za dijagnostiku u raznim medicinskim područjima, od neurologije, krvnog sustava, reumatologije, dermatologije, ortopedije, oftamologije i urologije, a centar između ostalog pruža usluge specijaliziranih antistresnih programa za menadžere koji su pod većim rizikom od kardioloških bolesti. Kako kažu u Upravi Save, kupnja centra bila je nužno potrebna za razvoj medicinskog turizma, nove djelatnosti s kojoj grupacija kani ostvariti rast. Naime, Sava je i danas najveća slovenska turistička kompanija u čijem je sastavu trenutno 14 hotela, šest apartmanskih naselja i pet kampova sa šest termalnih parkova. Donedavno je u sastavu grupe bio i Golf Bled s tri igrališta (Bled, Livada i Ptuj), no grupa je zbog visokih troškova odlučila prodati golf Šolaku.

Suradnja s liječnicima 
 Kako je za medije već pojasnio predsjednik uprave Save Matej Narat, s ciljem razvoja medicinskog turizma tvrtka Sava Turizem već je pokrenula suradnju s više liječnika, uključujući i liječnike iz inozemstva."Želja nam je da zdravstveni turizam postane jedan od glavnih generatora Savina turizma", kazao je medijima Narat, no nije želio otkriti visinu investicije u dijagnostički centar Cardial. Otkrio je tek da zdravstvena djelatost već sad nosi oko deset posto prihoda Sava Grupe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close