Samsung mora platiti Appleu 119,6 milijuna dolara za krađu patenata

Autor: Saša Paparella , 05. svibanj 2014. u 22:00
Sudska porota u San Joseu dodijelila je Appleu manje od deset posto tražene odštete

Kompanije su na sudu u nizu zemalja.

Sudska porota u američkom San Joseu  donio je presudu u jednom od nizu procesa koji su, međusobno se optužujući za krađu patenata, inicirale kompanije Apple i Samsung.

Sud je proglasio Samsung krivim za kršenje Appleovih patenata, pa će južnokorejska kompanija Amerikancima morati platiti odštetu od 119,6 milijuna dolara zbog kopiranja nekih opcija u pametnim telefonima poput otključavanja telefona povlačenjem prsta po ekranu.Tom je presudom Apple samo djelomice zadovoljan, jer  se u njoj navodi da je Samsung prekršio samo dva od ukupno pet Appleovih patenata za koje ih se teretilo u tužbi. Utvrđeno je da su svi uređaji uključeni u tužbu prekršili patent brzih linkova, te da su neki od uređaja prekršili "slide-to-unlock" patent. Iako se radi o velikom novcu, nije ni izbliza onaj kojeg je Apple tražio, a tražio je čak 2,2 milijarde dolara.

 

2,2mlrd.

dolara visina je odštete koju je Apple na američkom sudu tražio od Samsunga

Međutim, Apple je otkrio  još jedan uređaj koji je prekršio patente a za što nisu dobili odštetu, pa će sud opet zasjedati. Sud je također zaključio i da je Apple u modelima iPhone 4 i 5 prekršio jedan Samsungov patent, zbog čega je za Apple kažnjen sa 160 tisuća dolara i za toliko je smanjen iznos koji im Samsung mora platiti Appleu.Kazna je znatno blaža od one prije nekoliko godina, a kad je odlučeno da Appleu moraju isplatiti milijardu dolara odštete. Odluka američkog suda ne znači kraj višegodišnjih "ratova patenata", jer su Apple i Samsung zbog obostranih optužbi za plagiranje pametnih telefona i tableta od 2011. inicirali desetke  parnica u nizu zemalja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close