Samsung kreće u konsolidaciju kako bi olakšao prijenos moći unutar kompanije

Autor: Tomislav Pili , 01. rujan 2014. u 22:01
Nova kompanija će do 2020. godine imati 39 milijardi dolara godišnjeg prihoda/REUTERS

Pojednostavljivanje složene Samsungove strukture trebalo bi pomoći djeci predsjednika Lee Kun-heeu preuzimanju vođenja kompanije.

Korejski konglomerat Samsung kreće u restrukturiranje koje poznavatelji prilika tumače kao pripremu za prijenos liderske pozicije u kompaniji unutar obitelji Lee.

U ponedjeljak su dvije kompanije unutar konglomerata, Samsung Heavy Industries i Samsung Engineering, objavile kako će se spojiti kroz zamjenu dionica, a spajanje bi trebalo biti dovršeno do prosinca. Samsung Heavy Industries, druga najveća brodograđevna industrija na svijetu, tako će "progutati" Samsung Engineering koja se bavi proizvodnjom industrijskih postrojenja i elektrana. Brodogradilišni ogranak Samsunga izdat će 94 milijuna novih dionica koje će dobiti postojeći dioničari Engineeringa čime bi cjelokupna transakcija spajanja trebala vrijediti 2,5 milijarde dolara, piše The Financial Times.

Ukupna prodaja nove megakompanije trebala bi do 2020. godine dosegnuti 39 milijardi dolara, pa su dionice obje kompanije poskočile na Seulskoj burzi između šest i 12 posto. Korejski analitičari smatraju kako je najavljeno spajanje prvi korak u pojednostavljivanju složene organizacijske i dioničarske strukture Samsunga kako bi sin i dvije kćeri sadašnjeg predsjednika Lee Kun-heea lakše upravljali kompanijom. 

Reorganizacija

IPO za okrupnjivanje udjela

Čelni čovjek Samsunga Lee Kun-hee od svibnja se nalazi u bolnici nakon već drugog srčanog udara. Upravljanje kompanijom namjerava prenijeti na svoju djecu, a takva promjena zahtijeva ozbiljnu reorganizaciju unutar konglomerata. Konsolidacija je započela prije nekoliko mjeseci inicijalnom javnom ponudom dionica operatera zabavnog parka Samsung Everland, sada preimenovanom u Cheil Industries. Samsung Everland nalazi se u srcu složene dioničarske strukture Samsunga, a analitičari smatraju da će novac prikupljen u IPO-u biti iskorišten za okrupnjivanje udjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close