Salford ponovno pokušava prodati imovinu u Srbiji

Autor: Rato Petković / VLM , 09. siječanj 2013. u 19:00
Investicijski fond se želi riješiti Imleka, Subotičke mljekare, Knaza Miloša i Bambija

Iako bi se Knjaz Miloš uklopio u portfelj Agrokora iz te kompanije poručuju kako nisu zainteresirani za kupnju Salfordove kompanije.

Investicijski fond Salford, koji u Srbiji posluje preko tvrtke Danube Foods, aktualizirao je prodaju njegove imovine koja obuhvaća dvije najveće mljekare Imlek i Subotičku mljekaru, zatim tvornicu konditorskih proizvoda Bambi-Banat i tvornicu mineralne vode Knjaz Miloš. Tu je temu opet otvorio direktor Danube Foodsa Slobodan Petrović u intervjuu za Tanjug. Petrović vjeruje da će do polovice godine biti prodano barem jedno od spomenutih poduzeća.

Već viđeno
Iz koncerna Agrokor Ivice Todorića, koji trenutno kroz svoje tvrtke u Srbiji ima poslovanje vrijedno 800 milijuna eura u prihodima, poručili su nam da "nisu u postupku razmatranja portfelja koji ima Salford. U Agrokor bi se od spomenutih tvrtki najbolje uklopio Knjaz Miloš jer koncern ima regionalno snažno razvijen biznis proizvodnje vode i sokova (Jamnica, Sarajevski Kiseljak, Nova Sloga).Salford pokušava spomenute tvrtke prodati još od 2008. godine. Engleski investicijski fond došao je u Srbiju s namjerom da kupljene tvrtke proda nakon tri godine, ali do prodaje nije došlo ni nakon gotovo osam godina, iako je još 2008. objavljeno kako Salford odlazi iz Srbije, te da je prodaja kupljenih tvrtki posljednji čin njegove priče u toj zemlji. Inače, Petrović je i lani najavljivao prodaju imovine do ljeta prošle godine. Kako je rekao, kriza bi mogla umanjiti prodajnu cijenu između pet i deset posto, no čini se da kompanije zainteresirane kupnju nude manje iznose s kojim Salford nije zadovoljan. Kao mogući kupci lani su bili u igri francuski Lactalis i belgijska Campina. Belgijanci su imali veće šanse, jer bi Lactalis, koji je preko Dukata vlasnik Somborske mljekare, mogao steći monopolski položaj na srpskom tržištu.

Iako u Salfordu, koji je u Srbiji uložio 500 milijuna eura čime je povećan kapacitet proizvodnje, mlijeka, mineralne vode i konditorskih proizvoda, izbjegavaju objaviti koliko vrijede njegova poduzeća, prema procjenama Beogradske burze imovina Imleka, koji drži 45% tržišta, procijenjuje se na 230 milijuna eura. Belgijska Campina bila je spremna lani platiti 300 milijuna eura za Imlek i Subotičku mljekaru, ali za Salford je to bila preniska cijena. Inače, Salford je osim Imleka i Subotičke mljekare kupio još tri mljekare, ali je jedino novosadsku uklopio u Imlek, dok je preostale dvije prodao, kako bi izbjegao monopolski položaj. Vrijednost Bambi-Banata, jednog od najvećih proizvođača konditorskih proizvoda procjenjuje se na 65,9 milijuna eura. Procjena je sačinjena na temelju vrijednosti njegovih dionica na Beogradskoj burzi. Vrijednost Knjaza Miloša procijenjena na 200 milijuna eura, što je dvostruko veći iznos od cijene po kojoj ga je Salford kupio. Kao glavni posrednik u toj akviziciji spominje se tajkun Milan Beko, pa se smatralo kako i on ima vlasničkoga udjela. Salford je u Knjaz Miloš uložio 90 milijuna eura i platio još 15 milijuna eura za troškove socijalnog zbrinjavanja. Za kupnju Knjaza Miloša svojevremeno je bio zainteresiran bivši košarkaš Vlade Divac u suradnji s francuskim Danoneom, no taj je posao propao.

Konačno poznat vlasnik
Salford se u Srbiji predstavio kao fond s koncentriranim međunarodnim kapitalom, a u medijima se špekuliralo kako iza toga stoje ruski oligarsi i srpskii tajkuni koji su svojedobno iznijeli novac u inozemstvo i sada ga oplođuju vraćanjem u Srbiju. I dok se prodaja  Salfordove imovine ponovno aktualizira, beogradski dnevni list Danas objavio je kako je većinsko vlasništvo u Salfordu drži Inna Gudavadze, sa dvije kćeri. Ona je, kao udovica preminulog Arkadija Badri Patarkacišvili, prema pisanju inozemnih medija, dobila sudski spor s ruskim tajkunom Borisom Brezovskim.

Salford u Hrvatskoj

Sinjska mljekara na čekanju

Izgradnja Mljekare Sinj u poslovnoj zoni Kukuzovac godišnjeg kapaciteta 100 tisuća litara mlijeka uz zapošljavanje 50 djelatnika "ostaje aktivan projekt, ali na čekanju", ustvrdio je jučer direktor tvrtke Vladimir Škoro navodeći da Salford i dalje vlasnički stoji iza ovog investicijskog projekta najavljenog još 2010. Dok mljekara ne proradi tvrtka će, kaže, poslovanje nastaviti baveći se uvozom mlijeka iz BiH za više trgovačkih lanaca kojima u prosjeku mjesečno proda milijun litara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close