Safilo otpušta 228 od 900 radnika tvornice u Ormožu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 24. ožujak 2017. u 13:58
Ostali su i bez ugovora s Guccijem, te bez trećine lanjskih poslova/FOTOLIA

Slovenski pogon za izradu okvira za naočale, dio talijanskoga lanca optika, suočen s padom narudžbi.

Zbog pada narudžbi od gotovo trećinu (28 posto), tvornica okvira za naočale Safilo u Ormožu otpušta 228 radnika i na tome će stati, tako da će nastaviti djelovati s njih oko 700.

Safilo je najveće poduzeće u ovome slovenskom mjestu, nekad je poslovalo pod imenom Carrera Optyl, dio je talijanskog lanca od sedam optičkih tvornica u svijetu.  Direktor Leonardo Innocenzi za Delo je izjavio da zbog pada prihoda i nadolazećih poslova nisu imali drugog izbora osim davanja otkaza, jer su izračunali da će dio radnika biti višak zbog planiranih 500 tisuća radnih sati ove godine, što je manje od lanjskih 750 tisuća.

"Ove godine investirat ćemo u novu tehnologiju i time dokazati da ćemo u Ormožu još ojačati", poručio je Innocenzi u pokušaju da umiri i sindikate koji su digli glas protiv velikog vala otpuštanja. Iako su potvrdili da je suradnja s upravom i cijelim lancem u Italiji bila dobra, sindikalni čelnici ipak su ustvrdili kako slovensko zakonodavstvo nedovoljno štiti samohrane majke i osobe s invaliditetom, obzirom na to da su se i takvi radnici našli na listi tehnološkoga viška. Među onima koji više neće raditi u Safilou su i radnici koji su izrađivali naočale za Gucci, koji je ranije raskinuo ugovor s ormoškim pogonom.

"Safilo nije birao koga će otpustiti, radničko vijeće, vodstvo tvornice i sindikat zajedno su odredili kriterije, koji po našemu sudu poštuju pojedinca i uvažavaju norme i načela cijeloga lanca Safilo", misli Innocenzi.Safilo u Ormožu nije pravna osobnost i pogon koji neovisno stvara prihode o kojima bi sam odlučivao, već zadnju riječ ima centrala u Padovi. Troškovi ormoškoga poslovanja lani su bili oko 20 milijuna, a ove su godine procijenjeni na 18 milijuna eura. Prihodi u 2015. iznosili su 40 milijuna eura.  

Utjeha za Slovence može biti ozbiljna namjera Talijana da ostaju u Ormožu, što su pokazali i zadnju godinu i pol, ulažući u tehnologiju ubrizgavanja plastike u sunčane okvire i pokretanje proizvodnje metalnih okvira. Obzirom na to da su troškovi proizvodnje u Sloveniji i Kini, gdje Safilo isto ima tvornicu, posljednjih godina gotovo izjednačeni, otvaraju se nove mogućnosti o kojima razmišlja i uprava. Prije svega izrađivanje strategije kako ormošku tvrtku zadržati isplativom.

Komentirajte prvi

New Report

Close