Sa 100 milijuna eura gubitka NIS danas izlazi na Beogradsku burzu

Autor: Vladimir Harak , 29. kolovoz 2010. u 22:00

Ruski vlasnici tvrde da je do negativnog rezultata došlo zbog loše tržišne situacije i pada vrijednosti dinara prema dolaru

Iako su ruski predstavnici u Upravi Naftne industrije Srbije (NIS) najavljivali da će se stabilizirati poslovanje ove tvrtke, ona je u prvom polugodištu 2010. zabilježila gubitak od deset milijardi dinara (oko 100 milijuna eura). Gubitak NIS-a je za 29 posto veći nego u istom vremenskom razdoblju lani. Negativan rezultat, kako je objasnio zamjenik direktora za financijska pitanja Aleksej Urusov, posljedica je tržišne situacije i pada vrijednosti dinara prema čvrstim valutama, osobito prema dolaru.

Nadaju se plusu
Ukupan kapital NIS-a krajem lipnja iznosio je 22,6 milijardi dinara (225 milijuna eura, tako da je knjigovodstvena vrijednost jedne dionice 138 dinara (1,35 eura). Taj je podatak važan jer će 30. kolovoza početi trgovanje dionicama NIS-a na Beogradskoj burzi. Gazpromnjeft, kao većinski vlasnik, obvezao se da će kupiti sve ponuđene vrijednosnice od malih dioničara. Ruska tvrtka bi do veljače 2011. trebala izići s ponudom. Cijena ne bi smjela biti niža od 4,8 eura po jednoj dionici. Na predstavljanju tvrtke na tržištu kapitala u Beogradu rečeno je da je nepovoljan tečaj, odnosno pad vrijednosti dinara prema dolaru, rezultirao negativnim tečajnim razlikama od 15,8 milijardi dinara (155 milijuna eura). Glavni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da “trenutačni ekonomski uvjeti ne dozvoljavaju brže poboljšanje poslovanja”. “Ako dođe do sezonskog rasta tržišta Srbije i stabiliziranja tečaja dinara u odnosu na glavne svjetske valute, nadamo se da će tvrtka do kraja godine uspjeti ostvariti dobitak”, rekao je Kravčenko.

Smanjen dug
Prihodi od prodaje, koji su dostigli 630 milijuna eura bili su za 26 posto veći nego lani. Za 30 posto povećana je proizvodnja nafte i plina u Srbiji, tako da je od siječnja do lipnja izvučeno 560.000 tona nafte. Dug prema bankama sveden je na 720 milijuna dolara, što je za 73 milijuna manje nego krajem prvog polugodišta 2009. godine.

Najava

Modernizacija do 2012. godine
Na pitanje o modernizaciji pančevačke rafinerije, u NIS-u nisu dali izravan odgovor. Urusov je kazao da je planirano da se podizanje tehnološke razine na europsku razinu ostvari 2012. godine. Međutim, mali distributeri strahuju da od toga neće biti ništa te da će NIS od vlade izlobirati produljenje embarga na slobodan uvoz derivata i u 2011., premda je zabrana ograničena na 2010. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close