Ryanair zabilježio gubitak od 20 milijuna eura, cijene karata pale

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. veljača 2019. u 11:47
Foto: Reuters

Niske cijene primorale su prije dva tjedna tvrtku da drugi put u tri mjeseca smanji svoje procjene zarade u cijeloj poslovnoj godini.

Niskotarifni avioprijevoznik Ryanair u ponedjeljak je izvijestio o gubitku od 20 milijuna eura u posljednjem lanjskom tromjesečju zbog nižih cijena zrakoplovnih karata, kakve se očekuju i tijekom cijele ove godine.

Ta irska zrakoplovna tvrtka sa sjedištem u Dublinu prevezla je u tom razdoblju 32,7 milijuna putnika, u usporedbi s 30,4 milijuna u istom razdoblju godinu ranije, pri čemu su ukupni prihodi porasli za devet posto, na 1,53 milijarde eura. 

No, u tom je tromjesečju snažan rast prometa od osam posto bio neutraliziran padom prosječnih cijena od šest posto, dok je 26-postotni skok dodatnih prihoda, na 557 milijuna eura, "poništen" višim cijenama goriva i povećanim troškovima osoblja.

Niske cijene primorale su prije dva tjedna tvrtku da drugi put u tri mjeseca smanji svoje procjene zarade u cijeloj poslovnoj godini.

Ryanair tako očekuje da će godišnja dobit kompanije, za fiskalnu godinu koja završava s ožujkom, pasti i do 31 posto, kao posljedica ljetnih štrajkova pilota i kabinskog osoblja, viših cijena nafte, kao i viška kapaciteta na kratkim relacijama u Europi.

Iz tvrtke su u ponedjeljak ponovili da ne mogu isključiti daljnje snižavanje procjena.

Najveći europski niskotarifni avioprijevoznik, koji većinu dobiti ostvaruje ljeti, očekuje nastavak trenda viška kapaciteta koji će voditi slabijem, a ne jačem, cjenovnom okruženju.

"Ne dijelimo nedavne optimistične prognoze nekih konkurenata da će cijene zrakoplovnih karata u ljeto 2019. godine rasti", navodi se u poslovnom izvješću irske tvrtke.

Uz izostanak daljnjih stečajeva zrakoplovnih tvrtki u EU, kao i zbog nedavnog pada cijena nafte, koji omogućava gubitaškim konkurentima duže preživljavanje, očekujemo da će se višak kapaciteta na kratkim relacijama nastaviti u 2019., procjenjuje poslovodstvo Ryanaira.

U svom prošlomjesečnom upozorenju o dobiti iz Ryanaira su naveli da će cijene karata u drugoj polovici financijske godine pasti za sedam posto, a ne za dva posto, koliko su procjenjivali ranije .

Komentirajte prvi

New Report

Close