RWE preko Hrvatske ušao u Sloveniju, objavili procjene ušteda na računima za struju

Autor: Darko Bičak , 10. lipanj 2015. u 11:35
Foto: FEDERICO GAMBARINI/dpa/DPA/PIXSELL

Ono što je zanimljivo pri ulasku RWE-a u Sloveniju je činjenica da je to odrađeno preko tvrtke RWE Hrvatska, a ne izravno preko centrale u njemačkom Essenu.

Njemački energetski div RWE, koji je preko svoje tvrtke kćeri RWE Hrvatska već nekoliko godina prisutan u našoj zemlji kao alternativni opskrbivač s tržišnim udjelom od šest posto, došao je sada i u Sloveniji. Iako susjedna zemlja već duže vrijeme ima liberalizirano tržište električne energije, RWE je prva multinacionalna korporacija koja je ušla u Sloveniju.

Naravno, osim domaćih igrača, u Sloveniji je prisutan i hrvatski HEP koji je upravo prije dva tjedna dobio ugovor za opskrbu strujom grada Ljubljane. Ono što je zanimljivo pri ulasku RWE-a u Sloveniju je činjenica da je to odrađeno preko ljudi iz zagrebačke tvrtke RWE Hrvatska.

Tako je čelnik RWE Slovenija postao Karl Kraus, aktualni direktor RWE Hrvatska i glavni izvršni direktor grupe RWE za jugoistočnu Europu. Kraus je na današnjoj konferenciji za novinare u Ljubljani najavio da je plan da tvrtka u narednih nekoliko godina u Sloveniji zauzme 10 posto tržišta električne energije.

Iako će i u Sloveniji, po uzoru na Hrvatsku, njemačka tvrtka nuditi akcijske pakete kućanstvima i poduzetnicima, usporedba cijena i paketa nije moguća zbog drugačije regulative, tarifnih opcija i situacije na tržištu koje u susjednoj zemlji nema izrazitog dominantnog igrača, a kakav je u Hrvatskoj HEP. Direktor RWE-ova poslovanja u Sloveniji biti će Nikola Krečar koji je najavio da se očekuje da bi prosječno slovensko domaćinstvo koje potpiše ugovor s RWE-om moglo godišnje uštedjeti oko 100 eura na računima za struju. Krečar je pojasnio da će se u Sloveniji koristiti iskustva koje je RWE imao u regiji, prije svega u Hrvatskoj.  

Komentirajte prvi

New Report

Close