Rusko-ukrajinski ugovor jamac novih sporova

Autor: Milan Lazarević , 27. siječanj 2009. u 22:00

U slučaju neplaćanja računa Gazpromu Ukrajina će smjesta ostati bez ruskog plina

Rat za plin Ukrajina sigurno nije dobila. Ali ni ruski Gazprom nema previše razloga za pobjedničko slavlje. To je glavni zaključak analitičara i s jedne i s druge strane poslije objavljivanja ugovora čiji je sadržaj bio tajna. Oni se slažu također da takav ugovor ne rješava trajno odnose pa zato treba očekivati nove konflikte, što za europske potrošače znači i nove neizvjesnosti u opskrbi.

Ustupak za ustupak
Te desetogodišnje ugovore isporukama ruskog plina Ukrajini i tranzitu ruskog plina za Europu, objavio je bivši ukrajinski ministar energetike Jurij Bojko. Autentičnost su ruskom ekonomskom dnevniku Komersant potvrdili izvori i iz Gazproma i Naftogaza. U biti ugovor sadrži ono što su premijeri Vladimir Putin i Julija Tomošenko priopćili odmah nakon potpisivanja. Ukrajina ove godine od Rusije kupuje 40 milijardi kubičnih metara plina, od toga u prvom tromjesečju pet milijardi, a u sljedećim tromjesečjima 10, 12 i 12,5 milijardi. Cijena će se utvrđivati na osnovi cijena nafte i mazuta u prethodnih devet mjeseci. Za osnovicu se uzima cijena od 450 dolara za tisuću kubika, s tim što će za 2009. Ukrajina imati 20 posto popusta. No po toj cijeni od 450 dolara Ukrajina će platiti samo osminu svog uvoza iz Rusije, u ostalim tromjesečjima cijena će padati i biti osjetno niža. “Krajem godine cijena plina bi trebala biti na razini od 160 dolara za tisuću kubika”, pokazuje računica analitičara ruske kompanije Solid Denisa Borisova. To odgovora i predviđanjima Naftogaza koji je došao do cijene od 162 dolara. Naftogaz neće za ovu godinu povećavati cijenu tranzita plina od 1,7 dolara za tisuću kubika i po 100 kilometara. To je ustupak za ruski popust od 20 posto na cijenu. Ubuduće će se cijena u tranzitu utvrđivati na isti način kao što se to čini u Slovačkoj na osnovi ugovora s Gazpromom u kome se uzima u obzir i stopa inflacije u Europi.

Duboko nepovjerenje
Ugovor otkriva i duboko nepovjerenje između strana. Ako bi Ukrajina kasnila s plaćanjem, morala bi plin plaćati unaprijed. Ako ne plati, isporuke plina bile bi zaustavljene. U zamjenu za te oštre uvjete Nafogaz je dobio 11 milijardi kubika, koji su pripadali tvrtki RosUkrEnergo (RUE), po cijeni od svega 160 dolara. To bi mogla biti cijena za izbacivanje iz igre te tvrtke, s vrlo mutnom vlasničkom strukturom, iz posredovanja između Gazproma i Naftogaza. Suvlasnik Dmitri Firtaš se smatra glavnim sponzorom političkih protivnika Julije Timošenko, predsjednika Viktora Juščenka, ali i Viktora Janukoviča. “Obojica su računali da će od RUE dobiti novac za kampanju na idućim izborima, ali uzalud”, radovala se javno Timošenko. Komentator dnevnika Ukrajinska pravda Viktor Čivokuna upozorava da je ugovor o isporukama plina za RUE potpisao predstavnik Gazproma, ali nedostaje potpis Dmitrija Firtaša ili njegova zastupnika. Zbog toga bi ugovor mogao biti osporen. Odmah čim su objavljeni detalji ugovora, šef ukrajinske kompanije Oleg Dubina je kolabirao i morao se podvrgnuti operaciji srca. Nakon višetjednog stresa i potpuno suprotnih naputaka predsjednika i premijerke za pregovaranje s ruskim Gazpromom liječnici su mu savjetovali da se povuče s tog mjesta jer nove stresove ne bi preživio.

Činjenice

Prijetnja Nabuccu
Južni tok bi dodatno ojačao ovisnost Europe o ruskom plinu i ugrozio bi realizaciju projekta Nabucco, poručilo je u utorak češki premijer Mirek Topolanek

Financiranje EBRD-a
EBRD je poručio u utorak kako je spreman razmotriti financiranje gradnje Nabucca nakon što je procijenio kako bi njegova gradnja doprinijela diversifikaciji energetskih izvora

Komentirajte prvi

New Report

Close