Ruski Gazprom najavljuje da će NIS početi izvoziti naftu u Hrvatsku

Autor: Vladimir Harak , 06. listopad 2009. u 22:00

Modernizacija i povećanje proizvodnje u rafineriji u Pančevu 2012. godine omogućit će izvoz u regiju

Devet mjeseci nakon preuzimanja Naftne industrije Srbije (NIS) sve su jasniji planovi ruske tvrtke Gazpromnjeft. Prioritet je završetak unutarnje reorganizacije i racionalizacije, što bi zajedno sa započetom modernizacijom, kako je objasnio predsjednik Uprave Vadim Jakovljev, trebalo osigurati konkurentnost i izlazak NIS-a na regionalno tržište gdje svoju ulogu ima i Hrvatska.

Ulaganje u konkurentnost
NIS je u trećem tromjesečju 2009. ostvario priljev od 67 milijuna dolara i imao čistu dobit od tri milijarde dinara (47,3 milijuna dolara). Ako su rezultati točni, s obzirom na neuobičajeno računovodstvo, poslovanje je neusporedivo bolje nego u prvom tromjesečju. Tada je ova naftna tvrtka imala negativan priljev od 37 milijuna dolara i gubitak od 11,2 milijardi dinara (156 milijuna eura). U rujnu je NIS potpisao ugovor s američko-nizozemskom tvrtkom CB&I Lummus za modernizaciju rafinerije Pančevo. Cilj je da do 2012. prerada bude konkurentna u europskim okvirima. Tada bi Gazpromnjeft na Dunavu imao tvornicu koja može godišnje preraditi sedam milijuna tona nafte. Ako se zna da su srpske potrebe nešto iznad tri milijuna tona godišnje, onda je jasno da Rusi imaju ambicije na regionalnom tržištu. Jakovljev priznaje da je kapacitet za 15 posto veći od potreba tržišta. Zato se od započete modernizacije očekuje da NIS-u donese izvozno orijentiran proizvod, dok se drugi oslonac traži u tzv. logističkoj prednosti.

Širenje maloprodaje
Naime, prvi čovjek NIS-a je rekao da su jako zainteresirani za tržišta BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i dijela Bugarske. Najavljujući suradnju u sektoru maloprodaje, objasnio je da će nekim tvrtkama biti povoljnije da za dio svojih crpki kupuju derivate od NIS-a, nego da ga dopremaju iz svojih rafinerija. Za to vrijeme rusko-srpska tvrtka gomila zalihe. Neki izvori tvrde da obnove proizvodnje u Petrohemiji ne bi bilo da NIS nije imao goleme zalihe benzina.

Cijene

Najskuplji u regiji
Na srpskom tržištu Gazprom nije imao milosti. Pred vladom je i dalje zahtjev da poveća cijenu prerade, koja je i sada najskuplja u regiji.

Više od eura
Cijene derivata su i nakon dva pojeftinjenja krajem rujna i početkom listopada najviše u Europi (1,08 eura za litru bezolovnog benzina).

Monopol NIS-a
Sada se nastoji stalnim kontrolama dokazati da ostali nemaju odgovarajuće smještajne kapacitete i da NIS jedini zadovoljava kriterije, što bi NIS-u otvorilo put monopolu.

Komentirajte prvi

New Report

Close