Rusija, Iran i Katar osnovali plinski kartel

Autor: Miho Dobrašin , 23. listopad 2008. u 00:00

SAD i EU se otprije protive inicijativi za stvaranje “plinskog OPEC-a” čiji bi cilj bio kontroliranje isporuka i cijena plina

Rusija, Iran i Katar, vlasnici više od polovine svjetskih rezervi prirodnog plina, postigli su sporazum o formiranju plinskog kartela, po uzoru na naftni OPEC, a sve radi zajedničkog istraživanja i proizvodnje plina, priopćila je ruska kompanija Gazprom.

Velika odluka
Dogovorili smo se o uspostavljanju tehničkog odbora čiji će jedan od zadataka biti razmatranje projekata koji bi mogli biti realizirani na trostranoj osnovi”, izjavio je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller u Teheranu poslije razgovora s iranskim ministrom za naftu Golamhoseinom Nazarijem i njegovim katarskim kolegom Abdulahom bin Hamadom al-Atijahom. Miller je napomenuo kako će se dužnosnici triju zemalja sastajati tri do četiri puta godišnje te raspravljati o potezima koji su u zajedničkom interesu. SAD i Europska unija već su prije upozorili da se protive inicijativi Irana za stvaranje “plinskog OPEC-a”, nalik na kartel proizvođača nafte, čiji bi cilj bio kontroliranje isporuka i cijena plina. Europa četvrtinu potreba za plinom zadovoljava putem Rusije, a Europska komisija je u ponedjeljak poručila da će se suprotstaviti kreirnju bilo kakve organizacije koja bi mogla narušiti konkurenciju. Ruska vlada je, međutim, odbacila takvu bojazan, ukazujući da bliža suradnja s ostalim proizvođačima plina u Forumu zemalja izvoznica plina ima za cilj osigurati sadašnje i buduće isporuke. Ovogodišnji forum, koji je više puta odgađan, trebao bi biti održan 17. studenoga u Moskvi. “Danas je donesena velika odluka”, ocijenio je iranski ministar za naftu Nazari. On je rekao da “postoji konsenzus za formiranje takve organizacije i za pripremu njezina statuta, koji će biti predstavljen na predstojećem zasjedanju ministara vanjskih poslova članica Foruma zemalja izvoznica plina”. “Proizvođači plina moraju raditi zajedno zbog visokih troškova razvoja novih polja i gradnje plinovoda”, rekao je početkom mjeseca ruski ministar energetike Sergej Šmatko. On je napomenuo kako je strah od stvaranja plinskog kartela prenapuhan jer već postoji kvazikartel na strani potrošača u razvijenim zemljama. Dio analitičara poput onih iz moskovske Alfa banke smatraju da je inicijativa zasad tek simbolična. “Šanse da ovo utječe na tržišta prirodnog plina u idućih deset godina su nikakve”, kaže Ron Smith, glavni ekonomist Alfa banke. Prema njegovim riječima, tržište nafte je globalno tržište, dok se plin prodaje na mnoštvu lokalnih tržišta. “Bilo kakav pokušaj reguliranja isporuka prirodnog plina na pojedinom tržištu imao bi tek djelomičan učinak na ostatak svijeta”, ističe Smith. Rusija, nakon Saudijske Arabije drugi svjetski proizvođač nafte, također nastoji uspostaviti bolju suradnju s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Priklanjanje OPEC-u
Generalni direktor OPEC-a, Abdulla el-Badri dogovorio je u Moskvi sastanak s ruskim dužnosnicima, a prema riječima prvog čovjeka Gazproma Alekseja Millera jedna od tema razgovora bit će proizvodnja nafte. “Zemlje proizvođači nafte jednostavno moraju koordinirati poteze te uspostaviti čvršću suradnju”, poručio je Miller. Na pitanje hoće li Rusija podržati najavljeno smanjenje proizvodnje nafte koje bi trebalo biti potvrđeno tijekom sastanka OPEC-a u četvrtak, Miller je tek napomenuo da su poduzeti svi koraci oko suradnje te da će tako biti i nadalje, čime je zapravo dao do znanja kako Rusija podržava smanjenje proizvodnje nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close