Rusi kasne s ulaganjima u NIS

Autor: Rato Petković , 26. siječanj 2011. u 22:00

Investicijski ciklus je prolongiran zbog gubitaka koje je morao pokriti Gazpromnjeft, no do 2012. bit će uloženo 547 mil. eura

Ruska kompanija Gaz­promnjeft, koja ima 51% vlasništva u NIS-u, uložila je lani 210 milijuna eura u tehnološku obnovu dviju srpskih rafinerija, iako je ugovorom bilo previđeno da investicija iznosi dvostruko više, odnosno 400 milijuna eura. Gazpromnjeft je izigrao ugovorne obveze uz naklonost vlade, kojoj nije išlo u prilog zaoštravanje odnose s ruskom kompanijom, jer ju je prilikom sklapanja ugovora o kupoprodaji zapravo izigrala.

Najuspješniji gubitaš
NIS je Gazpromnjeftu prikazan kao najuspješnija srpska kompanija. Međutim, Uprava ruske kompanije utvrdila da je NIS godinama ostvarivao gubitke, a tek je lani ostvario profit od skromnih tri milijuna eura. Mahmut Bušutlija, stručnjak za inozemna ulaganja, smatra da je vladino zatvaranje očiju na nepoštovanje ugovora kompenzacija Gazpromnjeftu za neistinito prikazivanje imovine kojom raspolaže NIS. Zato je i Gazpromnjeft preuzeo upravljanje NIS-om sa zakašnjenjem od godinu dana, što se smatra glavnim razlogom zašto kasni ulaganje u tehnološku obnovu rafinerija.Vlada je morala pristati na izmjenu prvobitnog ugovora kako ne bi ugrozila realizaciju energetskog sporazuma s ruskom vladom, kojim je predviđeno da magistralni plinovod Južni tok jednim dijelom prolazi kroz Srbiju, što je strateški vrlo važno, jer osim bolje i sigurne opskrbe plinom taj projekt jamči Srbijagasu godišnju zaradu od pola milijarde eura za naplatu transportnih usluga. Vlada je izmjenu ugovora dugo vremena skrivala od javnosti, pa je tek nakon napisa u medijima bila prisiljena objaviti promijenjeni intezitet ulaganja. Prema novom ugovoru Gazpromnjeft će tek u 2012. godini uložiti ukupno 547 mil. eura. To će biti dovoljno da se povećane kvaliteta i udvostruči proizvodnja naftenih derivata za potrebe Srbije, dok bi se višak plasirao na tržišta u regiji. NIS je već ušao na tržište Bugarske i Rumunjske.

Pljuska iz Bruxellesa
Zbog kašnjenja modernizacije srpskih rafinerija NIS ne može konkurirati ostalim kompanijama koje posluju na srpskom naftnom tržištu, poput OMV, Mola, Helenic Petroleuma i Lukoila. Da bi zaštitila NIS od konkurencije na liberaliziranom tržištu do kojega je došlo na temelju sporazuma s EU, Vlada je uvela dvojne trošarine, oporezujući uvozne derivate više od onih proizvedenih u NIS-u. Time su oštećeni potrošači, kvalitetno uvozno gorivi plaćaju više.Vladina domišljatost naišla je na oštre primjedbe u Bruxellesu odakle je, preko Božidara Đelića, potpredsjednika vlade, stigla poruka da zakon o dvojnim trošarinama mora biti poništen te uvedeno jednako oporezivanje. Petar Škundrić, ministar za energetiku, izjavio je kako će vlada prihvatiti zahtjev EU. Na to je prisiljena kako ne bi ugrozila ratificiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentima članica EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close