RTL povećao dobit u četvrtom tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 14:04
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Njemačka medijska kuća RTL Group izvijestila je u četvrtak da joj je dobit u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasla.

Njemačka medijska kuća RTL Group izvijestila je u četvrtak da joj je dobit u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasla zahvaljujući dobrom rezultatu na matičnom njemačkom tržištu.

Grupa je u razdoblju od listopada do prosinca zabilježila dobit prije kamata, poreza i aprecijacije (EBITA) od 466 milijuna eura, što je 7,1 posto više nego u istom razdoblju lani.

Prihodi su im u četvrtom tromjesečju uvećani 2,8 posto, na 1,86 milijardi eura.

U cijeloj 2014. grupa je zabilježila operativnu dobit na razini prethodne godine, od 1,14 milijardi eura. Neto dobit smanjena je pak 25 posto, na 652 milijuna eura.

Godišnji prihodi ostali su gotovo nepromijenjeni u odnosu na godinu ranije i iznosili su 5,8 milijardi eura.

Njemački ogranak ostvario je pet posto veću godišnju operativnu dobit, od rekordnih 650 milijuna eura, zahvaljujući višim prihodima od televizijskog oglašavanja u drugoj polovini godine i boljim rezultatima poslovanja s digitalnom distribucijom.

"Tržište televizijskog oglašavanja odražavalo je u 2014. odražavalo opću makroekonomsku situaciju u Europi", ističe grupa u priopćenju.

Tako je grupa zabilježila bolje rezultate na svim europskim tržištima osim u Francuskoj gdje su im prihodi od oglašavanja stagnirali i u Belgiji gdje su smanjeni 2,8 posto.

Potporu rezultatima na razini grupe pružili su i 26,6 posto viši prihodi od digitalnih medija, od 295 milijuna eura.

Uteg su pak bili troškovi otpisa, uključujući otpis nematerijalne imovine u mađarskom ogranku u iznosu 77 milijuna eura. Nasuprot tome, rezultat u 2013. podupro je jednokratni prihod od 72 milijuna eura, povezan sa španjolskim poslovanjem Atresmedia.

U 2015. očekuju na razini grupe sličnu situaciju kao i u prošloj godini, uz stabilne prihode i EBITA.

Komentirajte prvi

New Report

Close