RTB Bor nastavlja s ostvarivanjem profita

Autor: Rato Petković / VLM , 05. ožujak 2013. u 12:59
RTB Bor

Višegodišnji gubitaš RTB Bor nastavio je i u lanjskoj godini uspješno poslovati kada je ostvaren profit od 55,9 milijuna dolara.

Višegodišnji gubitaš RTB Bor nastavio je i u lanjskoj godini uspješno poslovati kada je ostvaren profit od 55,9 milijuna dolara, što predstavlja pozitivan znak oporavka, te da vladina odluka o ulaganju 120 milijuna eura u izgradnju nove topionice ne predstavlja bacanje novaca u „bunar bez dna“, kako su godinama unazad nazivali taj koncern.

Prema podacima poslovodstva RTB Bor je lani preradio 14,3 milijuna tona rudače od koje proizvedeno 32,2 tisuće tona katodnog bakra, 5,5 tona srebra i 900 kilograma zlata. Ukupne iskopine od 47,5 milijuna tona najveće su količine u posljednjih 15 godina.

Vlada je četiri puta putem natječaja kanila prodati taj koncern ili mu kod inozemnih kompanija nađe strateškog partnera, ali potencijalni kupci su odustajali nakon što su se uvjerili kako su potrebna ulaganja od  više stotina milijuna eura da bi proizvodnja postala rentabilna.

Od kada su 2008. godine otkrivena nova bogata nalazišta rudače bakra u kojoj kao, „usputnog“ sadržaja, ima zlata i srebra krenuli su bolji dani za jednog od najvećeg proizvođača bakra u Europi.

Prema kazivanju Blagoja Spasovskog, glavnog direktora, RTB Bor je u posljednje tri godine ostvario profit veći od cijene (234 milijuna dolara) po kojoj ga je vlada kanila prodati. Najveći dio dobiti iskorištena je za obnavljanje rudarske mehanizacije. Samo u 2012. godini koncern je u rudarstvo i metalurgiju uložio 152 milijuna dolara iz vlastitih izvora. Sa sto milijuna dolara financirana je gradnja topionice, a s preostalim sredstvima nabavljena je oprema za rekonstrukciju flotacije i aktiviranje novog rudnika.

Zahvaljući dobrom poslovanju prosječna primanja zaposlenih iznose 620 eura, što je osjetno više od nadoknade što su je radnici dobijali iz državnog proračuna u vrijeme kada je RTB Bor bilježio gubitke. Ocjena je poslovodstva da će se koncern u bliskoj budućnosti približiti vremenu kada je godišnja proizvodnja bakra iznosila blizu sto tisuća tona. 

Komentirajte prvi

New Report

Close