Rolls-Royce ostvario rekordni gubitak od 4,6 milijardi funti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. veljača 2017. u 12:08
Foto: Press Association/PIXSELL

U nagodbi s vlastima Rolls-Royce pristao je platiti oko 670 milijuna funti i otpisati ugovore vrijedne oko 4,4 milijarde funti.

Britanski proizvođač motora za zrakoplove Rolls-Royce ostvario je prošle godine rekordni gubitak od 4,6 milijardi britanskih funti, što je posljedica troškova nagodbe zbog optužbi za podmićivanje te pada tečaja britanske funte zbog Brexita, izvijestila je ta kompanija u utorak.    

Rekordni gubitak tog britanskog industrijskog diva ponajviše je posljedica troškova nagodbe s britanskim i američkim vlastima zbog optužbi za podmićivanje u Kini, Indiji i na drugim tržištima kako bi dogovorio poslove.

U nagodbi s vlastima Rolls-Royce pristao je platiti oko 670 milijuna funti i otpisati ugovore vrijedne oko 4,4 milijarde funti.

Kada se ti troškovi izuzmu, tvrtka je u prošloj godini ostvarila dobit od 813 milijuna funti, što je više nego što su analitičari očekivali, ali 49 posto manje nego godinu dana prije.

Zbog toga je kompanija poručila da su mogući i dodatni troškovi restrukturiranja koje traje već neko vrijeme.   

Izvršni direktor Warren East poručio je da kompanija napreduje u rezanju troškova i povećanju efikasnosti, ali i da će morati učiniti više kako bi se poboljšale marže u poslovanju.  

Rolls-Royce je već godinama suočen s izazovima u svim segmentima poslovanja, što je rezultiralo padom prihoda i dobiti. Tvrtka je poručila da ove godine očekuje skromna poboljšanja u poslovanju.      

East je 2015. preuzeo kormilo kompanije s ciljem njezina restrukturiranja, a kako bi se odgovorilo na promjene u sektoru civilnog zrakoplovstva i ostalim sektorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close