Roche nastavlja rat sa ‘superbakterijom’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. kolovoz 2015. u 22:00
Roche je pionir u antibioticima, Fotolia

Švicarski farmaceut kupio tvrtku koja istražuje bakterije otporne na lijekove.

Švicarski farmaceut Roche za 425 milijuna dolara kupuje kalifornijsku dijagnostičku kompaniju GeneWEAVE BioSciences, nastavivši tako svoju borbu s mikrobima otpornima na lijekove.

U četvrtak je iz kompanije potvrđena akvizicija od 190 milijuna dolara unaprijed, te isplata ostatka od 235 milijuna zavisno o uspjehu budućih lijekova.

Roche je ovim ulaganjem priskrbio pristup GeneWEAVE-ovoj “Smarticles” tehnologiji, ključnoj za brzu identifikaciju višestruko rezistentnih organizama izravno iz kliničkih uzoraka, bez tradicionalne pripreme procesa. Kvalitetnije testiranje od velike je važnosti za budućnost farmaceutske industrije jer omogućava bržu i precizniju reakciju na pojavu infekcija.

Roche je u antibakterijskim istraživanjima prisutan od 2013., kada je kupio švicarski Polyphor, kompaniju koja se bavi razvojem novih lijekova za rezistentne bakterije. Iako je Roche pionirski uveo neke od modernih antibiotika, krajem 1990. godine napušta većinu svojih istraživanja, zbog atraktivnosti drugih terapijskih istraživanja, naročito onih vezanih za maligna oboljenja.

U posljednje se vrijeme nekoliko velikih farmaceutskih tvrtki ponovno okrenulo k antibioticima, kao rezultat pojačanih vladinih napora u rješavanju problema njihove nuspojavnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close