Rezultati MOL Grupe za prvo tromjesečje 2018: uspješan početak godine

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2018. u 08:42
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za prvo tromjesečje 2018. U tom razdoblju MOL Grupa povećala je čistu CCS EBITDA za 2%, dosegnuvši 625 milijuna dolara te je na dobrom putu da ostvari svoj godišnji EBITDA plan od 2,2 milijarde dolara.

EBITDA Upstreama porasla je za 31% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te je u prvom tromjesečju iznosila 287 milijuna dolara zahvaljujući rastu cijena nafte, većoj proizvodnji i nižim troškovima. Dnevna proizvodnja prosječno je iznosila 110 tisuća barela ekvivalenta nafte zahvaljujući proizvodnji s područja Catcher i normalizaciji proizvodnje na ostalim britanskim poljima.

Čista CCS EBITDA Downstreama pala je za 33% u odnosu na rekordne rezultate iz istog perioda prošle godine te je u prvom tromjesečju ove godine iznosila 218 milijuna dolara. Razlog tome je pad rafinerijskih i petrokemijskih marži dok je istovremeno cijena nafte rasla, a na preradu su utjecale i aktivnosti održavanja. Usluge kupcima su ove godine s EBITDA od 81 milijun dolara ostvarile najbolji rezultat u prvom tromjesečju dosad. Radi se o porastu od 48% u odnosu na prvo tromjesečje 2017. godine zahvaljujući snažnom doprinosu od prodaje goriva i artikala široke potrošnje. Potrošnja motornog goriva porasla je za oko 3% u regiji srednjoistočne Europe u odnosu na isti period prošle godine, stvarajući poticajno okruženje.

EBITDA plinskog segmenta dosegla je 85 milijuna dolara u prvom tromjesečju, što je povećanje od 21 % u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine zahvaljujući većim količinama tranzita i nižim troškovima.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: „U prvom tromjesečju uspjeli smo s već visokih rezultata dodatno povećati EBITDA, što je dokaz našeg otpornog, integriranog poslovnog modela i pruža čvrsti temelj za još jednu uspješnu godinu i za nastavak rada na našoj strateškoj transformaciji. S obzirom na to da su cijene nafte nastavile rasti, regionalna potražnja ostala je snažna, a rafinerijske i petrokemijske marže bile su pod pritiskom, impresivni rast zarade Upstreama i Usluga kupcima više nego nadoknađuju nižu dobit Downstreama.“ 

Komentirajte prvi

New Report

Close