Rekordni potop BP-a, rošade u upravi, otkazi…

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2016. u 16:30
Dionica je pala 7 posto

Prošlogodišnji gubitak britanske naftne kompanije od golemih 6,5 milijardi dolara među najtežim je udarcima u protekla dva desetljeća, a najviše će ga osjetiti radnici budući da će do 2017. godine 7000 njih ostati bez posla.

Udarac snažan popout onog od prije pet godina kada je skrivio i skupo platio izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu pretrpjeo je u protekloj poslovnoj godini British Petroleum. Golemih 6,5 milijardi dolara gubitka najgori je rezultat u protekla dva desetljeća, osobito nakn 3,4 miljarde USD dobiti ostvarenih 2014. godine.

U prošlom  kvartalu BP je u rezerve stavio još 440 milijuna dolara zbog naknade šteta u vezi izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu, čime je ukupni trošak tvrtke zbog te katastrofe dosegnuo 55 milijardi dolara Objava ovako sumornih rezultata potopila je cijenu BP-ove dionice za čak 7 posto.  Za sve je, naravno, kažu u kompaniji, kriv strmoglavi pad cijena nafte, no to će biti slaba utjeha za one koji će ga najviše osjetiti na svojim leđima. Riječ je o, potvrđeno je i službeno, oko 7000 zaposlenika koji će ostati bez svojih radnih mjesta.

Najavljena otpuštanja dio su programa restrukturiranja vrijednog 2,5 milijardi dolara.Ulagači, pak, ostaju "zaštićeni". Kako bi ih zadržao, BP je odlučio zadržati dividendu na dosadašnjih 10 centi po dionici. "To podcrtava našu obavezu da održimo dividendu", navedena je u službenom priopćenju izjava predsjednik Uprave Roberta W. Dudleyja.   No da ni on ne može spavati mirno dokazuje i činjenica da su samo dan uoči objave grozomornog gubitka obznanjene rošade u vrhu kompanije.

Naprasno je uvedena titula zamjenika predsjednika Uprave, a pripala je veteranu koji u BP-u radi više od 35 godina – Lamaru McKayju. On je dosad bio glavni menađer za istraživanje i proizvodnju, a u ova krizna vremena preuzet će neke od ključnih Dudleyjevih dužnosti. U nadležnost mu je dano i provođenje dugoročne strategije kompanije, a zadužen je i za pitanja sigurnosti i operativnih rizika.  "Lamarova nova uloga omogućit će nam da se fokusiramo na najviše kompanijeske prioritete u ova izazovna vremena s kojima se suočava cijela naša industrija", poručio je Robert W. Dudley.  

Komentirajte prvi

New Report

Close