Razočaran vlastima i tajkunima Rodoljub Drašković napušta Srbiju

Autor: Rato Petković,VLM , 19. srpanj 2011. u 22:00

Drašković zamjera vlastima što su pod utjecajem uvozničkog lobija dopustili podređen položaj domaćih tvrtki

Rodoljub Drašković, vlasnik koncerna Swisslion u okviru kojeg posluje i Takovo, prvi je srpski biznismen koji je objavio da napušta Srbiju jer je nezadovoljan uvjetima poslovanja u toj državi. Drašković, koji je vlasnik i tvornice Swisslion u Sisku, učinio je to prilično teatralno, što je dalo povoda praktički svim medijima da mu daju veliku važnost, iako zapravo spada u red srednje imućnih poslovnih ljudi.

Napao Dinkića
Prema ocjeni Stjepana Gredelja, člana Savjeta za borbu protiv korupcije, Draškovićev odlazak ne bi se ni primijetio da nije uputio pismo vladi u kojem optužuje vlast i tajkune da su osiromašili građane Srbije. Drašković zamjera vlastima što su pod utjecajem uvozničkog lobija dopustili podređen položaj domaćih tvrtki opteretivši ih s više od 40 različitih poreznih obveza, što Srbiju, prema njegovom mišljenju, čini najskupljom europskom državom. Posebno je oštro kritizirao donedavnog ministra ekonomije Mlađana Dinkića, kojeg naziva “grobarem srpskog gospodarstva”, jer stimulira dolazak stranih tvrtki s 10 tisuća eura po zaposlenom radniku, dok domaće kompanije moraju davati otkaze.Drašković je napuštanje Srbije objavio u Zagrebu preko kojega, kako je rekao, putuje u Švicarsku odakle će upravljati poslovanjem tvrtki koje su ostale u Srbiji. Drašković na teatralan način sebe svrstava u red onih koji grade Srbiju, šaljući poziv javnosti da sprječi njezino razgrađivanje. Povod za njegov odlazak je presuda Apelacijskog suda prema kojoj mora platiti 12 milijuna eura Komercijalnoj banci na ime duga Takova. Banka je, dok se ne namiri njezino potraživanje, blokirala Draškovićev koncern.

Skriveno dugovanje
Prije odlaska Drašković je platio dug, iako smatra da nema takvu obvezu jer kada je kupovao Takovo nije znao za dugovanje prema Komercijalnoj banci, pa je zbog toga uložio žalbu na presudu.Međutim, sudeći prema reakcijama na Draškovićevu odluku da napusti Srbiju dosad nitko nije pustio suzu.

Kritike

Loš poduzetnik
Draškovićev odlazak ispratile su kritike na njegov račun. Tvrdi se da je više tvrtki koje je kupio, poput industrije mesa Mitros, odveo u stečaj, a zaposlene ostavio bez posla. U “grijeh” mu se stavlja i da je u Takovu zatekao 3600 radnika, a sada ih je trostruko manje. Drašković odgovara da je u Takovo uložio 100 milijuna eura, iako je, prema ugovoru bio dužan investirati 30 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close