Rast prihoda od 18% premalo, Apple izgubio 50 mlrd. dolara vrijednosti

Autor: Tomislav Oharek , 25. siječanj 2013. u 18:30
Usporavanje rasta Applea rastjeralo je dio ulagača, no Uprava kompanije zbog toga ne brine previše/EPA

Unatoč padu vrijednosti dionice od 10 posto, neki ulagači smatraju kako je to zapravo prilika za njezinu povoljniju kupnju.

Godine velikog rasta čini se da su su otišle u Appleovu korporativnu povijest. Kompanija je u prvom tromjesečju svoje poslovne godine zabilježila najmanji rast prihoda u posljednjih 14 kvartala. To je srušilo vrijednost dionice za gotovo 11%, pa je kompanija u samo jednom danu izgubila oko 50 milijardi dolara tržišne vrijednosti, javlja Financial Times.

Prodaja Applea u drugom tromjesečju porasla je 18% na 54,5 milijardi dolara, što je manje od očekivanih 54,9 milijardi, dok je dobit porasla za samo 1% na 13,1 milijardu dolara. No ulagače je više zabrinula prognoza za drugo fiskalno tromjesečje. Naime, Uprava na čelu s Timom Cookom očekuje prihod od prodaje između 41 i 43 milijarde dolara. To pak ukazuje kako je razdoblje velikog rasta po prosječnoj tromjesečnoj stopi od 26 posto, a koje je trajalo posljednjih šest godina, odnosno od kada je Steve Jobs predstavio iPhone, došlo do kraja. Konkurenti poput Samsunga sve agresivnije otimaju Appleove udjele na tržištu pametnih telefona i tableta velikom ponudom uređaja raznih cjenovnih razreda. Koliko je taj pristup opravdan potvrđuju i nedavno objavljeni rezultati Samsunga koji pokazuju rast dobiti od čak 89 posto, na 8,3 milijarde dolara.

Ulagači smatraju kako bi Apple trebao predstaviti nove jeftinije iPhone uređaje kako bi povećao prodaju na tržištma u razvoju, gdje često telekomunikacijski operateri ne subvencioniraju njihovu kupnju. Tim Cook pak na to odgovara da potrošačima osigurava tu mogućnost kroz ponudu starijih modela iPhonea po sniženim cijenama. Opravdanost tog pristupa nalazi u stabilnoj prodaji iPhonea 4 tijekom cijelog tromjesečja. Inače, Apple je u posljednjem tromjesečju prodao rekordnih 47,8 milijuna komada iPhonea, što je rast od čak 78 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno je prodaja iPada porasla na gotovo 30 milijuna uređaja sa 15,4 milijuna godinu ranije.No dio ulagača ne zabrinjava se previše zbog Appleovog podbačaja i pada vrijednosti dionice. "Nikako se ne radi ni o naznakama kompanije u kojoj su stvari pošle krivo. Naprotiv mislim da je ovo dobra prilika za kupnju dionica", smatra David Rolfe,glavni investicijski direktor Wedgewood Partnersa.Optimističan je i Tim Cook koji je na pitanje o novim proizvodima Applea rekao: "Radimo na nevjerojatnim stvarima i jako smo zadovoljni našom ponudom."

Oduševili ulagače

Google uvećao prihode i dobit

Za razliku od Applea, Google je oduševio ulagače rastom dobiti i prihodima, a što je rezultat većih ulaganja u oglašavanje te istraživanje i razvoj. Neto dobit je u posljednja tri mjeseca prošle godine iznosila 2,89 milijardi dolara, što je porast od 7% na godišnjoj razini.  Prihodi su veći za više od trećine i iznose 14,4 milijarde dolara. Cijena dionica porasla je gotovo 5% nakon objave boljih rezultata od očekivanih. Podaci iz posljednjeg lanjskog tromjesečja nisu izravno usporedivi s prethodnom godinom, jer uključuju Motorola Mobility, koji je Google kupio u svibnju 2012.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Rast prihoda za google uopće ne čudi ako se zna da više od 90% posjetitelja web stranica dolazi upravo sa tražilica među kojima je google glavni igrač.

Buy on rumours, sell on news!

New Report

Close