Raiffeisen Zentralbank zaključio prošlu godinu s gubitkom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2015. u 12:40
Foto: Dino Stanin / Pixsell

RZB je krovna banka Raiffeisenbank Internationala (RBI) i nije uvršten u burzovnu kotaciju.

Austrijski zajmodavac Raiffeisen Zentralbank (RZB) objavio je u četvrtak da je prošlu godinu zaključio s gubitkom od 323 milijuna eura, pritisnut teškoćama u ogranku za srednju i istočnu Europu.

RZB je krovna banka Raiffeisenbank Internationala (RBI) i nije uvršten u burzovnu kotaciju. Poslovno izvješće objavljeno je u službenom glasilu u sklopu lista Wiener Zeitung.

U četvrtak su izvijestili i da neće isplaćivati dividende za prošlu godinu.

Ogranak za srednju i istočnu Europu RBI potvrdio je prošlog mjeseca da je 2014. zaključio s gubitkom od 493 milijuna eura zbog problema s poslovanjem u Mađarskoj i Ukrajini. U veljači su najavili povlačenje iz Poljske i Slovenije i smanjenje rizičnih dijelova poslovanja u sklopu opsežnog restrukturiranja.

Čelnik RBI-ja Karl Sevelda relativizirao je ovog tjedna važnost odluke o neisplati dividendi, ističući da se tome pridaje prevelika važnost.

RZB je u četvrtak naveo da je na kraju 2014. bilježio stopu adekvatnosti kapitala prema standardima Basell III od 8,5 posto.

Od prošle je godine taj austrijski zajmodavac pod izravnom supervizijom Europske središnje banke (ECB) a inače je u većinskom vlasništvu regionalnih Raiffeisen banaka, podsjeća Reuters.

Najveća je Raiffeisenlandesbank Niedderoesterreich-Wien, s udjelom u RZB-u od 34,7 posto. Slijedi Raiffeisenlandesbank Steiermark s udjelom od 14,7 posto, te Raiffeisenlandesbank Oberoesterreich s udjelom od 14,6 posto, navodi agencija podatke s bančine internetske stranice.

Dioničar je i Volksbank AG, s udjelom od 4,6 posto, te osiguravatelj Uniqa čiji udio iznosi 2,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close