Raiffeisen Bank zaključila tromjesečje s dobiti, rezervacije osjetno smanjene

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. studeni 2015. u 11:24
Foto: Reuters

Neto prihodi od kamata smanjeni su na godišnjoj razini 13,5 posto, na 813 milijuna eura. Neto prihodi od naknada i provizija pali su pet posto, na 384 milijuna eura.

Austrijska banka Raiffeisen Bank International izvijestila je u četvrtak o neto dobiti u trećem tromjesečju, uz osjetno smanjene rezervacije za gubitke po kreditima u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

RBI je u razdoblju od srpnja do rujna poslovala s neto dobiti od 90 milijuna eura. U istom razdoblju lani zabilježili su neto gubitak od 119 milijuna eura.

Neto prihodi od kamata smanjeni su na godišnjoj razini 13,5 posto, na 813 milijuna eura. Neto prihodi od naknada i provizija pali su pet posto, na 384 milijuna eura.

Paralelno su neto rezervacije za gubitke po otpisima smanjene za 62,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosile su 191 milijun eura.

U devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna RBI je smanjio neto rezervacije za 27,7 posto, na 783 milijuna eura. Najveći dio smanjenja otpada na rezervacije za gubitke po pojedinačnim kreditima u Ukrajini i u Aziji a osjetno je poboljšana i situacija s kreditnim rizikom u jugoistočnoj Europi, uključujući Bugarsku, Rumunjsku, Hrvatsku i Albaniju.

Među jednokratnim troškovima u trećem tromjesečju u RBI-ju izdvajaju kompletan otpis preostale nematerijalne imovine u Poljskoj u iznosu 96 milijuna eura. U Hrvatskoj su pak ubilježili trošak od 75 milijuna eura za potrebe konverzije kredita u švicarskim francima u one u eurima.

Banka je u devetomjesečnom razdoblju zabilježila neto dobit od 378 milijuna eura, čime je ona povećana za 67,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Za cijelu 2015. sada očekuju "malu" konsolidiranu dobit, budući da će većinu ovogodišnjih troškova restrukturiranja u procijenjenom iznosu od 100 milijuna eura knjižiti nakon isteka ove godine.

Neto rezervacije za gubitke po kreditima trebale bi u ovoj godini ostati "povišene", ali ispod prošlogodišnjih 1,716 milijardi eura, dodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close