Rafinerijsko poslovanje poduprlo rezultate OMV-a u četvrtom kvartalu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2015. u 15:55
Foto: Vedran Mulović / Pixsell

Austrijska naftna kompanija OMV u četvrtom je tromjesečju 2014. godine profitirala od dobrih rezultata poslovanja u segmentu rafinerije i marketinga, pokazalo je najnovije financijsko izvješće.

Austrijska naftna kompanija OMV u četvrtom je tromjesečju 2014. godine profitirala od dobrih rezultata poslovanja u segmentu rafinerije i marketinga, pokazalo je najnovije financijsko izvješće.

Čisti EBIT (dobit prije odbitka kamata i poreza) prilagođen za vrijednost zaliha uvećan je u četvrtom kvartalu na godišnjoj razini za 23 posto, na 545 milijuna eura. Pritom je odgovarajući EBIT u segmentu rafinerija i marketinga više nego udvostručen, na 187 milijuna eura, pokazalo je u četvrtak objavljeno financijsko izvješće.

"Profitirali smo od dobrih rezultata u segmentu poslovanja rafinerija i marketinga", kazao je izvršni direktor Gerhard Roiss prilikom predstavljanja financijskog izvješća OMV-a, jedne od pet kompanija koje su dobile dozvolu za istraživanje i eksploataciju istraživačkih prostora na Jadranu.

Ukupno je OMV četvrto tromjesečje završio s neto gubitkom od 308 milijuna eura. Još u siječnju je austrijska kompanija bila upozorila na trošak od 700 milijuna eura koji najvećim dijelom proizlazi iz otpisa povezanog s OMV-ovim turskim ogrankom Petrol Ofisi i s poslovanjem s električnom energijom rumunjskog ogranka OMV Petroma.

Roiss, koji sredinom godine napušta austrijsku kompaniju, odbio je podrobnije izlagati o promjenama u upravi ili o daljnjim mjerama smanjenja troškova.

Iz OMV-a su izvijestili da planiraju finalizirati opcije za prodaju plinskog poslovanja u prvoj polovini 2015. godine i započeti s restrukturiranjem segmenta poslovanja rafinerija i marketinga u drugoj polovini godine.

Roiss očekuje da će cijene nafte ostati niske još neko vrijeme, što zrcali tvrtkine procjene da će cijena barela nafte na londonskom tržištu u ovoj godini ostati između 50 i 60 dolara po barelu.

Unatoč oštrom padu cijena od prošlogodišnjeg lipnja, iz OMV-a su najavili da će 30 posto godišnje neto dobiti, od 357 milijuna eura, usmjeriti u isplatu dividendi. Iznos dividende za prošlu godinu zadržan je na 1,25 eura po dionici.

OMV planira smanjiti kapitalnu potrošnju u ovoj godini budući da na ime tih ulaganja planiraju utrošiti između 2,5 do 2,8 milijardi eura, u usporedbi s prošlogodišnjim proračunom za investicije u visini gotovo četiri milijarde eura.

U tvrtki očekuju da će proizvodnja nafte i plina u 2015. godini u prosjeku iznositi oko 300.000 barela ekvivalenta nafte dnevno (boe/d), ne računajući Libiju i Jemen gdje je njihova proizvodnja pogođena političkim previranjima. Puna neprekinuta proizvodnja u tim zemljama mogla bi iznositi u 2015. godini oko 43.000 boe/d, kažu u OMV-u.

Po riječima Jaapa Huijskesa, čelnika segmenta istraživanja i proizvodnje, očekuje se da će proizvodnja porasti za 80.000 boe/d-a u iduće tri do četiri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close