Radnici McDonald’sa traže veće plaće, više od 100 uhićenih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. svibanj 2014. u 10:11
Reuters

Više od stotinu prosvjednika koji su tražili veće plaće za radnike McDonald’sa uhićeno je u srijedu pred zgradom uprave toga lanca brze hrane od koje traže minimalnu satnicu od petnaest dolara i pravo na sindikalno organiziranje.

 Više od stotinu prosvjednika koji su tražili veće plaće za radnike McDonald'sa uhićeno je u srijedu pred zgradom uprave toga lanca brze hrane od koje traže minimalnu satnicu od petnaest dolara i pravo na sindikalno organiziranje.

Prosvjed protiv najvećeg svjetskog lanca restorana prema prihodima uslijedio je dan nakon što je skupština dioničara izglasala plaće vodećih menadžera tvrtke, uključujući izvršnog direktora Dona Thompsona koji je 2013. zaradio ukupno 9,3 milijuna dolara.

Demonstracije su dodatno raspirile raspravu o nejednakosti u plaćama u vrijeme kada brojni Amerikanci sa srednjim i niskim prihodima jedva spajaju kraj s krajem.

Jessica Davis, 25-godišnja predradnica s dvoje djece, kaže da Thompson zarađuje milijune preko leđa zaposlenih. "Moramo pokazati McDonald'su da mislimo ozbiljno i da nećemo odustati", rekla je Davis koja zarađuje 8,98 dolara po satu.

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa da povisi minimalnu saveznu satnicu sa 7,25 na 10,10 dolara. Washington D.C. i još 21 savezna država imaju veće plaće od saveznog minimuma.

Glasnogovornica McDonalds'a Heidi Barker Sa Shekhem rekla je da tvrtka prati raspravu o minimalnoj satnici. "Petnaest dolara je nerealno, ali svjesni smo toga da će se minimalna satnica s vremenom povećati", izjavila je.

"Vrijeme je da se McDonald's prestane pretvarati da ne može povisiti plaće ljudima koji pripremaju i serviraju njegovu hranu", rekla je Mary Kay Henry, predsjendica Međunarodnog sindikata radnika u restoranima koja je bila među uhićenima u Oak Brooku u Illinoisu.

Organizatori kažu da je prosvjedovalo 2.000 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close