Putin odustao od privatizacije energetskog diva Rosnjefta

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 18. lipanj 2013. u 22:01
Država danas drži 75% Rosnjefta, a 19% je u rukama BP-a/EPA

Odgađa se realizacija plana o privlačenju 50 mlrd. dolara u pet godina smanjivanjem državnog udjela u Rosnjeftu, Sberbanku i VTB-u.

Ruski poslovni dnevni list Vedomosti objavio je da je vlada u Moskvi privremeno odustala od privatizacije energetskog diva Rosnjefta, ali i više drugih kompanija u državnom vlasništvu.

Pozivajući se na više neimenovanih izvora bliskih vladi, taj je list ustvrdio da Rusija time odgađa realizaciju svog plana iz 2010. o privlačenju 50 milijardi dolara u pet godina smanjivanjem državnog udjela u Rosnjeftu i dvjema najvećim bankama u zemlji Sberbanku i VTB-u. Konačna odluka, kako pišu Vedomosti, bit će donesena na sjednici Vlade sljedeći tjedan, ali list tvrdi da će se država odreći samo 19,5 posto Rosnjefta umjesto mnogo većeg planiranog postotka, pa je malo vjerojatno da će prodaja biti okončana prije 2016. Država danas drži 75 posto Rosnjefta, a 19 posto je u rukama BP-a. Slično će vjerojatno biti i s drugim kompanijama čija se privatizacija planirala.

 

1,5posto

Rosnjefta mogla bi se odreći država umjesto planiranog znatno većeg udjela

Vedomosti prenose izjavu čelnika investicijskih strategija u VTB-u Alekseja Zabotkina da je "izvorni plan uvijek bio smatran preambicioznim i teško ostvarivim u zadanim rokovima". Stoga, kaže Zabotkin, novi itinerar donosi mnogo realističniji plan. Osim toga, on kaže da vlada očito želi izbjeći zasipanje tržišta velikim količinama ruskih vrijednosnica. S druge strane, spore reforme usporile su i investicije. Kao jedan od razloga za odgodu navodi se i manji prihod od prodaje Rosnjeftovih dionica nego je planirano. Ministarstvo ekonomije je računalo da će ove godine od prodaje te kompanije zaraditi 13,3 milijardi dolara, no u ožujku je objavljeno da je ostvarena samo sedmina toga plana. 

Državni kapitalizam

Poraz zagovornika jačeg okretanja tržištu

Procjenjuje se da će usporavanje privatizacije donijeti pobjedu predsjedniku Rosnjefta Igoru Sečinu, bliskom savezniku predsjednika Putina, koji se protivi privatizaciji tvrtke. To je i poraz premijera Medvjedeva, zagovornika jačeg okretanja tržištu. Uskoro se u Sankt Peterburgu očekuju brojni svjetski poslovni ljudi na Međunarodnom ekonomskom forumu na kojem će tražiti jamstva od Putina da državni kapitalizam nije njegov cilj.

Komentirajte prvi

New Report

Close