Propali pregovori sa Švicarcima: Točno u ponoć na srijedu prijeti isključenje struje i potpuna propast giganta

Autor: Poslovni.hr/H , 09. srpanj 2019. u 15:52
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Radnici posrnulog mostarskog giganta Aluminija, čijoj kompaniji točno u ponoć na srijedu prijeti isključenje napajanja električnom energijom i potpuna propast, blokirali su u utorak popodne ponovno prometnicu M-17 sjeverno od Mostara nakon što su jutros zapriječili južni pristup gradu nezadovoljni što im Vlada Federacije BiH ne želi pomoći spasiti kompaniju.

Više stotina radnika zapriječilo je u kod tunela Salakovac središnju magistralnu prometnicu koja vodi kroz BiH te su se stvorile goleme gužve. Jutros su to isto učinili, a tada su im se priključili vodeći ljudi Aluminija Dražen Pandža i Boris Vican, u južnom dijelu grada.

Nezadovoljni jučerašnjom propašću razgovora između Vlade i predstavnika švicarskog Glencorea što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije, radnici u rukama nose fotografije federalnog premijera Fadila Novalića, te ministara Nermina Džindića i Jelke Milićević. Njih smatraju odgovornim što se nije postigao dogovor.

"Ako se tijekom dana nešto ne uradi Aluminij ide u gašenje", rekao je Pandža aludirajući da je za situaciju kriva Vlada Federacije BiH.

On je pozvao radnike da se smire i spuste napetosti.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić najavio je kako će se prosvjedi radnika proširiti te je zatražio da im se obrate hrvatski ministri iz Vlade Federacije BiH koji dolaze iz reda HDZ-a BiH.

“Pozivam sve hrvatske ministre, svu hrvatsku politiku da dođu ovdje među ljude. Ako se ne pojave, mi idemo pred njihove institucije”, rekao je Biokšić.
Nešto prije podneva radnicima su se obratili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg koji su ih izvijestili dasu razgovarali s prvim ljudima Vlade Federacije BiH tražeći da se osigura nastavak opskrbe električnom energijom mostarske kompanije. Izrazili su blagi optimizam da bi njihovo angažiranje moglo uroditi plodom te se nastaviti proizvodnja do petka kada je Vlada Federacije sazvala izvanrednu sjednicu posvećenu Aluminij.

Jučerašnji razgovori između Vlade Federacije BiH i Glencorea su propali bez dogovor o nastavku opskrbe električnim energijom budući je švicarska kompanija tražila nižu cijenu struje što je uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke koji su prešli 200 milijuna eura. Vlada FBiH je međutim odbila takvu mogućnost. Točno u ponoć Aluminij ostaje bez napajaanja električnom energijom, a to znači propast pogona Elektrolize koji će se teško ikada više pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.

Aluminij zapošljava oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 milijuna maraka, oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče je vezano uz ovu kompaniju. Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.

Ova je kompanija prekinula proizvodnju ratne 1992. godine, a obnovljena je uz pomoć hrvatske Vlade 1997. godine.

Komentari (4)
Pogledajte sve

pa imaju hercegovci para možda da pitaju mamića u međugorju?

AMEN .

Paradoks drzava, znaci subvencionira struju privatnoj zeljezariji ArcelorMittal u Zenici a firmi u kojoj je vlasnik 50% nece samo zato sto su u firmi vecinski uposleni Hrvati.

Sto ti je bosna i vlast u sarajevu, kao da je 100000 kilometara dalje, u Istanbulu

New Report

Close