Prodaju Telekoma Slovenije ugrožava podjela na servisni i infrastrukturni dio

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2014. u 22:00
Za kupnju Telekoma Slovenije, ali kao cjeline, dosad je najzainteresiraniji bio Deutsche Telekom

Moguće inzistiranje političara da se proda samo servisni dio Telekoma Slovenije smanjilo bi stvarnu cijenu operatera za čak 700 milijuna eura.

Zamisao da se Telekom Slovenije podijeli na servisni i infrastrukturni dio mogla bi ugroziti postupak prodaje slovenskog nacionalnog operatera, ali i usporiti cijeli proces privatizacije desetak tvrtki u državnom vlasništvu, upozoravaju slovenski mediji.

Odluka tročlane koalicije mandatara za sastav nove vlade Mire Cerara da ideju o izdvajanju infrastrukturne mreže Telekoma uvrsti u nacrt koalicijskog ugovora mogla bi biti i negativni signal investitorima, što se već odražava na kotaciju Telekomove dionice na Ljubljanskoj burzi, navodi ljubljansko Delo koje dodaje da je riječ o nerealnom prijedlogu, tim više što je prodaja Telekoma Slovenije kao cjeline u završnoj fazi."Ideje političara da se iz Telekoma izdvoji njegova infrastruktura teško su ostvarive, a s druge bi strane mogle pokopati ne samo prodaju Telekoma nego i opstanak tvrtke", navodi vodeći slovenski list, te upozorava na pad Telekomove dionice na burzi nakon izjava političara.

"Ako političari doista iz Telekoma izdvoje mrežu, odnosno infrastrukturu, nacionaloni bi operater odmah morao otplatiti 300 milijuna eura obveznica koje je na međunarodnom financijskom tržištu izdao 2009. godine. To bi izuzetno pogoršalo financijsku sliku tvrtke i zaustavilo prodaju Telekoma za nekoliko godina", navodi list. Poslovni list Finance navodi da je ideja o izdvajanju infrastrukturnog dijela iz Telekoma Slovenije donijeta pod utjecajem Socijalnih demokrata (SD), stranke koja je nenaklonjena privatizaciji, a bit će uključena u Cerarovu vladu.

Finance podsjeća da se i sam budući premijer Cerar tijekom predizborne kampanje zalagao za slična rješenja i predlagao "kontroliranu, promišljenu privatizaciju" koja ne bi uključila infrastrukturu, no da je kasnije kao politički realist izjavio da neće ugrožavati već započete privatizacijske procese. Za kupnju Telekoma Slovenije, ali kao cjeline, najzainteresiraniji je Deutsche Telekom, a moguće inzistiranje da se proda samo njegov servisni dio smanjilo bi stvarnu cijenu slovenskog operatera za čak 700 milijuna eura, navode Finance. 

Komentirajte prvi

New Report

Close