Prodajom web stranica do milijunskog profita

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2008. u 06:30

Dave Hermansen nije imao ni kavez ni pticu kada je za 1800 dolara prije tri godine kupio internetsku stranicu namijenjenu online prodaji bird-cage.com.

Jednostavno je vidio web stranicu koja je “vrlo, vrlo loše izrađen” te je zamolio vlasnike da mu je prodaju. Nakon što je postao njezin vlasnik, redizajnirao ju je i dodao reklame. Prošlog prosinca stranicu je prodao za 173.000 dolara. Hermansen se tako našao među valom novih poduzetnika koji, kao i trgovci i investitori u nekretnine prije njega, traže kako zaraditi novac bez većeg uloženog truda. Ne koriste se ničim više doli osobnim računalima i besplatnim softverima kako bi kupili gotovo neprimjetne web stranice. Tada krenu u njihovo redizajniranje i poboljšanje nadajući se kako će ih preprodati za mnogo viši iznos nego što su ih platili. I dok njihove snove potiču veliki internetski biznisi – Condé Nastovo 25 milijuna dolara vrijedno preuzimanje Wired Newsa, People.comova akvizicija Celebrity Baby Bloga i nedavni sporazum između Guardian Newsa i Media i vlasnika PaidContenta za 30 milijuna dolara – ti poduzetnici imaju manje ambicije. Mnogi od njih web stranice prodaju za samo nekoliko stotina ili tisuća dolara. “Svako tko posjeduje mrežnu stranicu kaže da će je prodati ako za nju može postići zadovoljavajuću cijenu”, rekao je Gene Alvarez, potpredsjednik odjela za istraživanje pri Gartneru, tvrtki za tehnološko savjetovanje. “Ja to zovem ‘modelom hamburgera na roštilju’: napraviš smjesu, okupiš svijet i prodaš dok je još toplo”, dodaje Alvarez. Neke web stranice počele su prateći ljubavne živote drugih. Uzmimo samo Celebrity Baby Blog, za koji je kreatorica Danielle Friedland rekla kako ga je kreirala nakon što je otkrila pikanterije za dodjele Zlatnog globusa 2004. godine, o tome tko je trudan s blizancima i tko je nedavno rodio. Četiri godine poslije People.com kupio je web stranicu nakon što je uvidio “vrlo strastvenu zajednicu mladih majki”, kazala je Fran Hauser, predsjednica People Digitala. Hauser nije željela otkriti cijenu, a industrijski insajderi špekuliraju kako je riječ o nižim milijunskim iznosima.

Mnogi ipak ciljaju na manje. “Surfaju” internetom tragajući za stranicama koje se, prema Mikeu Lyonu, investicijskom bankaru pri Arbor Advisorsu, smatraju “podcijenjenom imovinom” – loše su dizajnirani i slabo primjetljivi na internetu. I dok nema pouzdanih podataka koliko ljudi preokreće web stranice, broj internetskih stranica prodanih putem eBaya u posljednja tri mjeseca se udvostručio. Na SitePonintovu online tržištu, sličnom forumu gdje se korisnici mogu nadmetati za internetske stranice, prošle se godine prodaja učetverostručila, kaže osnivač stranice Matt Mickiewicz. Promjena načina ekonomskog razmišljanja na webu olakšala je pronalaženje i iskorištavanje tržišnih niša na internetu. Internetski bum devedesetih doveo je do naglog nastanka kompanija kao što je Pets.com, koje su bile internetske verzije maloprodajnih trgovina. Zahtijevale su skladištenje proizvoda i njihovo slanje kupcima. No taj se model urušio početkom 2000. godine. Od tada je kreiranje tržišnih niša i malih online trgovina postalo jeftino i lako. Umjesto da prodaju robe i usluge, analitičari zaključuju da se mnogi internetski poduzetnici okreću najlakšem i najbržem načinu zarade, koristeći se pritom specijaliziranim oglašavanjem.
(The Herald Tribune)

Komentirajte prvi

New Report

Close