Prihodi Twittera skočili, cijena dionice pala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2015. u 08:32
Foto: Reuters

Prema u utorak objavljenom poslovnom izvješću, gubitak Twittera smanjen je u proteklom kvartalu na 131,7 milijuna dolara, dok je godinu dana prije iznosio 175 milijuna dolara.

Premda su prihodi Twittera u proteklom tromjesečju skočili 57,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 569 milijuna dolara, cijena dionice te društvene mreže potonula je u utorak više od 10 posto zbog sporog rasta broja korisnika.

Prema u utorak objavljenom poslovnom izvješću, gubitak Twittera smanjen je u proteklom kvartalu na 131,7 milijuna dolara, dok je godinu dana prije iznosio 175 milijuna dolara.

To se ponajviše zahvaljuje rastu prihoda od oglašavanja za 58 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 513 milijuna dolara.

Unatoč snažnom rastu prihoda i smanjenju gubitka te društvene mreže, cijena dionice Twittera pala je u utorak na Wall Streetu više od 10 posto.

Posljedica je to slabog rasta broja aktivnih mjesečnih korisnika te društvene mreže. U proteklom tromjesečju bilo ih je 320 milijuna, dok ih je u prethodnom kvartalu bilo 316 milijuna. To je najsporiji rast broja korisnika od javne ponude dionica te tvrtke 2013. godine.

Twitter, koji korisnicima omogućuje slanje poruka od 140 znakova, među najpoznatijim je društvenim mrežama u svijetu, a koriste ga političari, mnoge poznate zvijezde s filmske i glazbene scene, aktivisti…

Međutim, ta kompanija ne uspijeva rasti tako brzo kao Facebook, najveća društvena mreža u svijetu s otprilike 1,4 milijarde korisnika.

Zbog toga je nedavno smijenjen izvršni direktor, dok je na čelo kompanije došao Jack Dorsey, suosnivač Twittera, koji je već 2008. godine bio izvršni direktor.

Otkako je ponovno na čelu Twittera, Dorsey je uveo nove usluge, ukinuo više od 300 radnih mjesta, podijelio zaposlenicima trećinu svojih dionica u Twitteru i doveo nekoliko iskusnih menadžera iz drugih tehnoloških kompanija.

Međutim, cijena dionice jučer je oštro pala jer ulagači nisu sigurni da će Dorsey uspjeti razbuditi Twitter, a razočarale su ih i procjene daljnjeg poslovanja tvrtke.

Twitter je, naime, objavio kako u tekućem tromjesečju očekuje prihode između 695 i 710 milijuna dolara, dok su analitičari očekivali 739 milijuna.

"Ulagači koji su igrali na to da će Dorsey u pet mjeseci na čelu tvrtke preokrenuti situaciju mogu biti razočarani. U kompanijama kao što je Twitter, rizično je krenuti u bilo kakve velike promjene", kaže Andrew Chanin, direktor u fondu PureFunds. 

Komentirajte prvi

New Report

Close