Prihodi Microsofta porasli 6 posto, dobit pala 12 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2015. u 08:29
Arhivska fotografija: Duško Marušić / Pixsell

Prihodi Microsofta dosegnuli su u prvom tromjesečju 21,7 milijardi dolara.

Prihodi Microsofta dosegnuli su u prvom tromjesečju 21,7 milijardi dolara, što je 6 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je dobit pala zbog visokog tečaja dolara i troškova reorganizacije.

Prema izvješću tog tehnološkog diva, objavljenom u četvrtak, neto dobit mu je pala na 5 milijardi dolara, što je 12 posto manje nego u prvom tromjesečju prošle godine.

Djelomice je to posljedica troška reorganizacije kompanije od oko 190 milijuna dolara, nakon što je Microsoft preuzeo mobilnu telefoniju finske Nokije.

Isto tako, dobit i prihodi pod pritiskom su visokog tečaja dolara, koji je u prva tri mjeseca ove godine porastao oko 9 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta, zbog čega padaju prihodi kompanije s inozemnih tržišta. Ako se isključi negativan utjecaj visokog tečaja dolara, prihodi Microsofta porasli su 9 posto, priopćio je taj softverski div.

U prvom je tromjesečju prodaja Windows programa proizvođačima kompjutora za instalaciju u osobna računala (PC) pala za 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je prodaja snažno porasla jer je Microsoft prestao podržavati 14 godina stari XP operacijski sustav.

No, pad tih prihoda nadoknađen je rastom prodaje Surface tableta, softvera za servere i 'cloud computing'.

Microsoft je poručio da su njegovi prihodi povezani s 'cloudom' u prvom tromjesečju udvostručeni u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se na godišnjoj razini kreću oko 6,3 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close