Prihodi American Expressa pali 4, a dobit 5 posto

Foto: Reuters Foto: Reuters

Vrijednost dolara u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta porasla je u proteklih 12 mjeseci za više od 20 posto.

American Express, najveća svjetska kartičarska kuća, ostvarila je u drugom tromjesečju pad prihoda za 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 8,28 milijardi dolara, što je ponajviše posljedica visokog tečaja dolara.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, prihodi AmExa u SAD-u porasli su 6 posto, na 4,7 milijardi dolara. Međutim, prihodi s tržišta izvan SAD-a pali su za 9,6 posto jer zbog visokog tečaja dolara kopne prihodi multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta.

Vrijednost dolara u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta porasla je u proteklih 12 mjeseci za više od 20 posto.

Čista dobit AmExa iznosila je u proteklom tromjesečju 1,44 milijarde dolara, što je 5 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje. No, taj je podatak bolji od očekivanja analitičara jer je kompanija znatno smanjila troškove poslovanja.

Oštra konkurencija, visok tečaj dolara i stagnacija prihoda naveli su AmEx na smanjenje troškova, pa je tvrtka u siječnju najavila ukidanje 4.000 radnih mjesta.

Izdaci za plaće i ostala davanja zaposlenicima, što je drugi po veličini trošak poslovanja AmExa, pali su u proteklom kvartalu za 25 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,25 milijardi dolara. Pritom su ukupni troškovi smanjeni za 4 posto, na 5,6 milijardi dolara.

Slabost prihoda posljedica je, također, prekida nekoliko 'co-brand' ugovora, koje izdavači kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima – ponajviše trgovačkim lancima i zrakoplovnim kompanijama – o prodaji putem njihovih kartica.

Tako će idućega ožujka završiti ekskluzivni ugovor AmExa s Costcom u SAD-u, po kojemu je drugi po veličini američki trgovački lanac primao samo AmExove kartice, što će, kako je nedavno poručio AmEx, vršiti pritisak na njegovu dobit u iduće dvije godine.

AmEx je, također, nedavno prekinuo ugovor s JetBlue Airwaysom.

Nakon objave poslovnog izvješća, cijena dionice American Expressa pala je u srijedu na Wall Streetu 2 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve