Prezaduženi Srbijagas diže kredit za plin

Autor: Poslovni dnevnik , 25. rujan 2017. u 21:59
Srbijagas već je dužan gotovo milijardu eura/M. Sušenj/PIXSELL

Plinska kompanija treba 30 mil. eura za nabavu energenta za sljedeću zimsku sezonu.

Srbijagas nema novca za nabavu plina za predstojeću zimsku sezonu i zbog toga će se kratkoročnim kreditom, na godinu dana, zadužiti za 30 milijuna eura, a kao jamstvo kompanija će izdati mjenice, saznaje Blic.

Novac mora biti osiguran brzo, do sredine listopada kada istječe rok za plaćanje Gazpromu.

Tako će već postojeći dug od gotovo milijardu eura biti povećan, što dodatno može narušiti stabilnost kompanije. "Da se više štedjelo, vjerovatno se ne bi skupim kreditom osiguravao novac. Zbog kratkog roka banke nam ovu uslugu mogu naplatiti skuplje. Ali, nije samo krivica u kompaniji već i u vlasti koja nameće Srbijagasu da posluje na vlastitu štetu. Tako je odlukama vlade nametnuto da kompanija potraživanja za isporučeni plin pretvori u vlasništvo tvrtke koja je dužnik. Po tom osnovu manjak u blagajni Srbijagasa od 2008. do 2016. godine iznosio je gotovo 400 milijuna eura. To je trajno izgubljen novac koji je kompanija morala nadoknaditi kreditima", tvrdi sagovornik Blica iz Srbijagasa.

"Novac je potreban za plaćanje plina kojim se puni skladište Banatski dvor ljeti, a kredit će se vraćati tokom zime", rekao je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close