Predstavljen novi uređaj ‘koji će promijeniti cijelu energetsku infrastrukturu na svijetu’

Autor: Poslovni.hr , 01. svibanj 2015. u 12:16
Foto: Press Association/PIXSELL

Tvrtka će proizvoditi baterije za opskrbu električnom energijom kuća i tvrtki.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla Motors predstavio je u Kaliforniji baterije za opskrbu električnom energijom kuća i tvrtki, šireći tako posao osim proizvodnje električnih vozila, piše u petak BBC.

Izvršni direktor Elon Musk objavio je da će tvrtka proizvoditi baterije koje pohranjuju solarnu energiju i mogu poslužiti kao rezerva u slučaju nestanka struje.

Taj će uređaj korisnicima omogućiti da se skinu s električne mreže i struju bi mogao dovesti u neelektrificirana, zabačena područja.

Isporuku korisnicima u SAD-u Tesla planira početi ovoga ljeta.

U željno očekivanom događaju blizu Los Angelesa, Musk je rekao da će novi uređaj promijeniti "cijelu energetsku infrastrukturu na svijetu".

Ta litijska baterija koja se može puniti proizvodit će se iz istih baterija koje Tesla koristi za pokretanje električnih vozila.

Sustav se zove Powerwall, a onaj snage 7kWh stajat će 3000 dolara, dok će snažniji od 10kWh koštati 3500 dolara. Radi usporedbe, televizor troši 0.1kWh, sušilica za suđe 3.3kWh, a laptop 0.05kWh.

Prema podacima tvrtke USwitch, manja obiteljska kuća s tri spavaće sobe u Velikoj Britaniji troši godišnje oko 3,200kWhs struje, piše BBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close