Prave toliko jahti da ih nemaju gdje smjestiti

Autor: Silvije Tomašević , 23. svibanj 2008. u 06:30

Među prvih 10 proizvođača velikih jahti u svijetu pet su talijanski, a Azimut-Benetti osobito računa na bogate Kineze

Sve je više narudžbi za nove jahte, a posebno za sektor velikih i luksuznih plovila (superyacht), obznanio je Talijanski nacionalni savez brodogradilišta i nautičke i srodne industrij (UCINA).

U to je udruženju učlanjeno 430 tvrtki, brodogradilišta jahti, proizvođača motora i opreme za ta plovila u kojima je zaposleno 34.500 osoba.Ovih je dana u Palermu održano savjetovanje o proizvodnji jahti i marinama, na kojem je istaknuto kako Italija sa svojom proizvodnjom velikih jahti pokriva čak 46 posto svjetskog tržišta. U prošloj je godini proizvodnja jahti povećana za 14 posto u odnosu na 2,9 milijardi eura koliko je ostvareno 2006. godine. Računa se kako proizvodnja jahti, za koju su vezani i drugi proizvodi koji se ugrađuju u ta plovila, ima prihod od sedam milijardi eura. Broj narudžbi luksuznih jahti, kojih je u 2007. naručeno 777, za 2008. ih je naručeno 916. U Italiji pomorski kluster, odnosno skup proizvođača svih plovila, vrijedi godišnje 35 milijardi eura, a prošle je godine talijanski bruto domaći proizvoda iznosio 1.535 milijardi eura, izjavio je Francesco Albertoni, predsjednik UCINA-e. Talijanski su problem marine, kojih je premalo u odnosu na broj plovila, a u nautičkom turizmu je zaposleno 78.000 osoba. U Italiji danas u marinama ima mjesta za samo 139.000 jahti, što je premalo, pa Talijani svoja plovila stavljaju i u druge marine, prije svega u Francuskoj, ali i u Hrvatskoj, koja ima 50 marina s ukupno oko 16.000 vezova. Prema ocijeni UCINA-e, Italiji je potrebno odmah novih 39.000 tisuća vezova. Nautika je, naime, jedan od sektora koji vuče talijansku ekonomiju. Među prvih 10 proizvođača velikih jahti u svijetu, pet su talijanski. Najveći je svjetski proizvođač megajahti talijanski Azimut-Benetti, tvrtka koja je i izgradila plovilo (98 Flybrige) na kojem će na Olimpijskim igrama u Kini biti suci u vezi sa jedrenjem i sličnim vodenim spotovima. A upravo u Kini, u Shandongu, ta talijanska tvrtka otvara svoje novo predstavništo. Dakako, već ima 25 godina jedno u Hong Kongu, gdje je stožer Azimut Chinae.

Računa se da će se preko novog predstavništva prodavati 50 megajahti godišnje, a svaka vrijedi, ovisi i o opremi, između jednog i sedam milijuna eura. U Kini je pred otvaranjem 60 novih marina, a samo u onoj u Qungadau ima mjesta za 600 plovila. Direktor (delegirani upravitelj, kako kažu Talijani) Azimut Yachtsa, Federico Martini, drži kako će Kina uskoro biti veliko tržište za prodaju jahti. Prema podacima Asia Pacific Wealth Report (Cap Gemini-Merrill Lynch), u toj mnogoljudnoj zemlji ima 400.000 milijunera, od koji 5000 s imovinom većom od 30 milijuna dolara. Inače, Azimut Benetti, koji ima prodajnu mrežu u 68 zemalja, ostvario je u 2007. godini 830 milijuna eura prometa. Drugi proizvođač jahti na svijetu također je talijanski, Ferretti, a talijanski je i treći proizvođač, Rodriguez Group, nekada malo brodogradilište koje je 1887. osnovao Leopoldo Rodriquez u Messini na Siciliji. Sadašnji vlasnik tog jahtogradilišta, Roberto Colaninno, najavljuje za ovu godinu dohodak od 175 milijuna eura, odnosno 30 milijuna više nego lani. Ovih je dana Colaninno u brodogradilištu u Messini predstavio prvi od pet naručenih katamarana od 52 metra za slutana Omana, posao u vrijednosti od 90 milijuna eura. Talijanski su brodograditelji jahti prvi u svijetu po broju plovila u izgradnji. U Italiji je, dakle, više od 430 “jahtaških” tvrtki, koje su vrlo aktivne. Na primjer, udruga UCINA na nautičkom sajmu u Amsterdamu predstavila je 225 poduzeća, te se rijetko koga može naći nezadovoljnog zbog pomanjkanja posla. Najčešće se proizvode jahte od 34 metara, a u svijet se izvozi 59 posto proizvodnje. Zato je razumljivo da je Italija vrlo jaka u EURIMG-u (EU Recreational Marine Industry Group), udruzi u kojoj su predstavnici 19 članica EU. Udruga okuplja 5400 proizvodnih poduzeća u sektoru nautike, te 18.500 prodajnih poduzeća u toj oblasti s ukupno 272.000 zaposlenih koji ostvaruju godišnji prihod veći od 23,4 milijarde eura.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sunseeker 105:) <3

Oduvijek sam fasciniran s jahtama, snaga, moć i ljepota u skladu s ljepotom mora, imao sam priliku posjetiti jedno remontno brodogradilište koje radi kako se to na engleskom kaže refit and repair yachts i bio oduševljen ljepotom viđenog, sve je tu luksuz o kome mi obični smrtnici samo možemo sanjati. U svakom slučaju želim puno uspjeha u poslu našim firmama koje se bave sličnom djelatnošću poput Pičuljana i firme Leidi koje se svojski trude da i mi postanemo prepoznatljivi na svjetskom tržištu.

New Report

Close