Poznati proizvođač automobila ide na burzu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. rujan 2018. u 15:03
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Iza kompanije je nekoliko teških godina u kojima su bilježili pad prodaje, ne uspijevajući prikladno investirati u nove modele.

Proizvođač luksuznih sportskih automobila Aston Martin, čiji je automobil vozio poznati filmski špijun James Bond, objavio je u četvrtak da početnom ponudom dionica (IPO) na Londskoj burzi planira prikupiti do 5,1 milijardu funti (5,7 milijardi eura).

Ponuda je najavljena za prvu polovinu listopada, s rasponom cijene dionice od 17,50 do 22,50 funti. Time je vrijednost cijele grupe procijenjena na 4,0 do 5,1 milijardu funti, uglavnom u skladu s novijim medijskim izvješćima.

Grupa će u ponudu uvrstiti 25 posto dioničkog kapitala odnosno gotovo 57 milijuna dionica. Konačna cijena očekuje se 3. listopada, kada počinje trgovanje vezano uz određene uvjete.

"Aston Martin Lagonda postat će jedina automobilska tvrtka uvrštena u kotaciju Londonske burze, pružajući prikladnu priliku investitorima da sudjeluju u budućem uspjehu kompanije", izjavio je predsjednik i izvršni direktor grupe Andy Palmer.

Iza kompanije je nekoliko teških godina u kojima su bilježili pad prodaje, ne uspijevajući prikladno investirati u nove modele.

Palmer je preuzeo dužnost izvršnog direktora 2014. godine i za njegova su mandata glavni dioničari uložili 200 milijuna funti u osuvremenjivanje ponude modela, proizvodnju novih vozila s nižim emisijama štetnih plinova a za iduću godinu najavljen je i prvi sportski terenac.

Predviđaju da će do 2020. godine povećati proizvodnju na gotovo 10 tisuća automombila.

"U protekle četiri godine poslovni zaokret u Aston Martinu ostavio je dubok pozitivan trag u britanskom gospodarstvu. Zaštitili smo i otvorili tisuće radnih mjesta u zapadnom Midlandsu i Južnom Walesu, potaknuli ulaganja u proizvodnju i projektiranje i povećali potrošnju od lokalnih dobavljača", rekao je Palmer.

Stotinu godina starog proizvođača automobila sa sjedištem u Gaydonu vlasnički kontroliraju talijanski investicijski fond Investindustrial i ulagači iz Kuvajta. Dioničar je i njemački proizvođač automobila Daimler, s vlasničkim udjelom od 5,0 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close