Poznati lanac trgovina odjećom zatvara 175 trgovina, najavljena otpuštanja

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2015. u 10:06
Foto: Reuters

Niz modnih promašaja posljednjih godina rezultirao je padom prodaje Gapa i okretanjem kupaca konkurentima, kao što su H&M, Zara i Forever 21.

Trgovački lanac odjećom Gap najavio je u ponedjeljak da će zbog pada prodaje idućih godina zatvoriti 175 ili četvrtinu svojih specijaliziranih trgovina u Sjevernoj Americi, uključujući 140 u ovoj godini, što bi moglo utjecati na tisuće radnih mjesta.

Ta kompanija sa sjedištem u San Franciscu nije objavila koliko zaposlenika će biti otpušteno kao rezultat zatvaranja trgovina, ali je najavila da će ukinuti 250 radnih mjesta u svom sjedištu. Krajem siječnja Gap je imao oko 141.000 zaposlenih na puno ili skraćeno radno vrijeme diljem svijeta u oko 3.700 trgovina u vlasništvu kompanije ili franšiza.

Niz modnih promašaja posljednjih godina rezultirao je padom prodaje Gapa i okretanjem kupaca konkurentima, kao što su H&M, Zara i Forever 21. Najavi zatvaranja trgovina prethodili su potresi u upravi.

Izvršni direktor Gapa Art Peck, koji je preuzeo vodstvo u veljači, rekao je prošlog mjeseca da je poslovanje vezano za žensku odjeću izazov već nekoliko sezona zbog kvalitete i veličina, te mode. Gap je u siječnju dao otkaz kreativnoj direktorici Rebekki Bay. U veljači je angažirao bivšu dopredsjednicu u Victoria Secretu Wendi Goldman za izvršnu potpredsjednicu dizajna Gap proizvoda i razvojnog tima.

Gap je objavio da će zatvoriti 175 od 675 specijaliziranim trgovinama pod oznakom Gap u idućih nekoliko godina, što će rezultirati godišnjim gubitkom od prodaje od oko 300 milijuna dolara.

Nakon zatvaranja, Gap će imati 500 specijaliziranih Gap trgovina u Sjevernoj Americi, te 300 outlet trgovina. Tvrtka također planira zatvoriti neke trgovine u Europi, ali nije precizirala koliko.

Tvrtka očekuje jednokratne troškove zbog restrukturiranja između 140 i 160 milijuna dolara, prije svega u tekućem tromjesečju. U prethodnoj poslovnoj godini, završenoj 31. siječnja, Gap je izvijestio o prodaji od 16,44 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close