Potpredsjednik Tele2 ima ‘sa strane’ startup za 3D zvuk

Autor: Bernard Ivezić , 20. studeni 2017. u 22:01
Prošli tjedan Guillaume van Gaver boravio je u Zagrebu

Guillaume van Gaver pomaže da osnivači povećaju vrijednost svoga startupa, ali poštuje i pravila kako se ne bi našao u sukobu interesa.

Mogu li top menadžeri, uz svoj svakodnevni posao, imati i startup 'sa strane' škakljiva je tema posvuda. U Hrvatskoj pogotovo.

Međutim, potpredsjednik Tele2 grupe i menadžer koji nadzire poslovanje operatera u šest europskih i azijskih država, među kojima je i Tele2 Hrvatska, Guillaume van Gaver, usto je vrlo transparentno i "ne izvršni" direktor francuskog startupa 3D Sound Labs. Guillaume van Gaver, koji je nekoliko dana boravio u Zagrebu, odmah je na početku našeg razgovora naglasio da u 3D Sound Labsu ne radi operativno i da postoji niz pravila koja slijedi kako se ne bi našao u sukobu interesa.

Savjetodavna uloga
"Pomažem osnivačima da povećaju vrijednost svog startupa, kako na strateškom planu tako i kroz financije. Primjerice, savjetovao sam ih oko prikupljanja kapitala pa su dosad u tri kruga dobili 1,1 milijuna eura investicije", kaže van Gaver. Startup 3D Sound Labs pokrenuli su prije tri godine poduzetnik Dimitri Singer, stručnjak za potrošačku elektroniku Xavier Bonjour i inženjer Renaud Séguier. Ideja je bila razviti seriju proizvoda, koja poput naočala za 3D omogućuju bolje 3D iskustvo, ali ne vizualno već slušno.

Van Gaver naglašava da taj startup ne surađuje s Tele2 i, dakako, ne posluje u istoj industriji.  "Iznimno je važno da nema izravnih linkova između ta dva posla", kaže van Gaver. Prije nego je prešao u Tele2 i počeo se baviti startupom, ovaj je uspješni menadžer godinu dana bio potpredsjednik marketinga britanskog operatera Everything Everywhere (EE) u okviru kojeg su DT i Orange (bivši France Telecom)svoje zasebne mobilne mreže u Velikoj Britaniji spojili u zajedničku EE. Ona je do lani stasala u najveću 4G mrežu u Europi da bi je zatim preuzeo British Telecom.

Zajednički interes
Van Gaver nastavlja da, također, u niti jednom trenutku ne smije biti dvojbi. "Moj poslodavac je Tele2 i to je polazišna točka i mjesto gdje sam operativno aktivan. Suradnja u startupu je prije svega strateška", pojašnjava van Gaver.Dodaje da toga mora biti svjestan svaki menadžer koji razmišlja o takvoj suradnji. Navodi da startup ne smije odnositi veliki dio vremena. Konačno, kaže, da biste surađivali sa startupima, morate im donijeti vrijednost. "Osnivači startupa često su vrlo dobro potkovani u tehnologiji, ali imaju malo znanja o komercijalizaciji i nemaju kontakte, a tu im ljudi poput mene mogu pomoći", zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close