Porsche po autu zarađuje 16.035 eura

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2017. u 14:06
Proizvodnja veća 47 posto/REUTERS

Konkurenti poput Mercedesa i BMW-a ostvaruju 3,5 puta manju dobit.

Zbog manjih serija profitabilnost Porschea teško je dohvatljiva konkurentima iz segmenta luksuznih automobila. Kako stoji u godišnjem izvješću za prošlu godinu,

Volkswagenov luksuzni brend prodao je 238.000 automobila i zabilježio operativnu dobit od 3,9 milijardi eura što je 14 posto više nego godinu ranije, piše Bloomberg. Prevedeno u profit po vozilu, Porsche na svojim čuvenim sportskim vozilima zarađuje 16.035 eura po automobilu. To je devet posto više nego 2015. godine. S druge strane, ostali proizvođači poput Mercedesa i BMW-a ostvaruju u prosjeku 4650 eura dobiti po automobilu što je 3,5 puta manje.

Tajna takve profitabilnosti prvenstveno leži u cjenovnoj politici Porschea. Zbog malih serija njegovi automobili nisu jeftini, a kupci plaćaju i ugled brenda i prestiž koji donosi.No, uspon profitabilnosti podudara se s povećanjem proizvodnje te uvođenjem cjenovno prihvatljivijih modela, poput manjeg SUV modela Macan. Lansiran na tržište 2014. godine, taj model danas čini ugrubo 40 posto ukupne Porscheove prodaje. K tome, u posljednje tri godine kompanija je uvećala godišnju proizvodnju za 47 posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close