Porezni obveznici izgubili milijardu funti na privatizaciji Royal Maila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2014. u 15:25
Foto: Thinkstock

Vlada se bojala neuspjeha i postupala je temeljem lošeg savjeta prilikom uvrštenja u burzovnu kotaciju dionica Royal Maila

Britanski porezni obveznici možda su izgubili oko milijardu funti preniskom procjenom vrijednosti poštanskog poduzeća Royal Mail uoči uvrštenja dionica u burzovnu kotaciju, prenose mediji zaključak parlamentarnog odbora.

Vlada se bojala neuspjeha i postupala je temeljem lošeg savjeta prilikom uvrštenja u burzovnu kotaciju dionica Royal Maila, prenosi BBC zaključak odbora britanskog parlamenta za poslovni sektor, inovacije i obrazovanje.

U oštrom intoniranom izvješću članovi odbora konstatirali su da je prilikom privatizacije 60 posto udjela u državnom poštanskom poduzeću u listopadu prošle godine utvrđena previše niska cijena dionica za potrebe uvrštenja u burzovnu kotaciju a pogrešna je cijena određena i za njegovu imovinu.

Dionica Royal Maila procijenjena je na 330 penija da bi joj cijena naknadno poskočila i na 618 penija. Sada se njome trguje po 473 penija.

Ministar za poslovni sektor Vince Cable tvrdi da "smo prodali (Royal Mail) po cijeni koja se smatrala najboljom mogućem u vrijeme prodaje".

"Naglašavamo… opetovano da cijena dionica jako oscilira – ide gore-dolje a vidimo da posljednjih nekoliko tjedana zapravo pada poput kamena".

U njegovom ministarstvu tvrde da su porezni obveznici privatizacijom zaradili dvije milijarde funti.

Predsjedatelj parlamentarnog odbora, zastupnik laburista Adrian Bailey prenosi pak uvjerenje odbora "da je zbog straha od neuspjeha i loših savjeta značajno podcijenjena potražnja za dionicama Royal Maila"

Vanjski savjetnik Lazard, te koordinatori UBS i Goldman Sachs "nisu prognozirali potražnju na višoj razini cijena i nisu dali odgovarajuće mišljenje kako bi osigurali maksimalan povrat na imovinu poreznih obveznika", zaključio je odbor.

U odboru su također izrazili zabrinutost zbog takozvanih povlaštenih investitora koji su prije uvrštenja u kotaciju dobili značajne pakete Royal Mailovih dionica. Među njima su i vladini savjetnici za prodaju, napominje BBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close