Porezna uprava pretražila urede Googla u Madridu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. lipanj 2016. u 16:38
Foto: DPA/PIXSELL

Porezna uprava je u utorak zatražila sudski nalog za pretraživanje ureda od kojih se jedan nalazi u centru glavnog grada Španjolske.

Španjolski porezni inspektori pretražili su u četvrtak dva ureda internetske kompanije Google u Madridu sumnjajući na utaju poreza, rekao je neimenovani izvor uključen u istragu, a Google izvijestio da surađuje s istražiteljima.

Porezna uprava je u utorak zatražila sudski nalog za pretraživanje ureda od kojih se jedan nalazi u centru glavnog grada Španjolske.

"Poštujemo porezne zakone u Španjolskoj kao i u svim zemljama gdje poslujemo. Surađujemo sa španjolskim organima kako bi odgovorili na sva njihova pitanja, kao i uvijek", rekla je glasnogovornica Googla u Madridu.

Kompanija, poznata po svojoj internetskoj tražilici, već je duže vrijeme pod budnim okom ministarstva financija jer dio svojih prihoda ostvaruje preko Irske s nižim porezima čime bi mogla, sumnjaju istražitelji, prikazati fiktivno poslovanje preko te zemlje.

Prošli mjesec su i u susjednoj Francuskoj pregledana sjedišta multinacionalnih kompanija, uključujući i Google, zbog sumnje na izbjegavanje poreza.

U Španjolskoj je 2011. bila otvorena istraga protiv Googla čija je podružnica bila prijavila gubitak a Porezna uprava je sumnjala na prijevaru prilikom obračuna poreza za prijašnje godine. Kompanija je na kraju platila 1,9 milijuna eura poreza više za 2007. i 2008. čime je bio zatvoren slučaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close