Ponovno odgođeno otvaranje zračne luke u Berlinu

Autor: Josipa Ban,VLM , 13. svibanj 2012. u 22:00

Novo odgađanje dugo očekivanog otvaranja porezne obveznike stajat će dodatne milijune eura

Već drugi put zaredom odgođeno je otvaranje nove berlinske zračne luke, Berlin-Brandenburg International (BBI) “Willy Brandt”, predviđeno za 3. lipanj ove godine. Nova zračna luka trebala bi riješiti brojne probleme u zračnom prometu iznad glavnog grada Njemačke. Dok se traže odgovori tko je odgovoran za drugu odgodu otvaranja BBI-a, brojne zrakoplovne kompanije sastavljaju nove planove i reorganiziraju planiranih letova. Naime, nova zračna luka trebala je od početka lipnja rasteretiti zračni prostor iznad njemačkoga glavnog grada, odnosno zračnih luka Tegel i Schönefeld.

No, prošlog tjedna objavljeno je kako je otvaranje novog aerodroma ponovo odgođeno. Prvi put se to dogodilo u listopadu prošle godine. Tada su kao razlozi odgađanja otvorenja navedeni sigurnosni sustavi. Najnoviji razlog je, kako prenose njemački mediji, uporabna dozvola.Ona nije izdana jer sustav protupožarne zaštite još uvijek ne funkcionira kako treba. Naime, neslužbeno se saznaje kako ne rade automatski uređaji koji u slučaju potrebe zatvaraju protupožarna vrata u raznim dijelovima zgrade nove zračne luke. Osim toga, u javnost su procurile informacije da ne funkcionira ni sustav za preuzimanje i transport prtljage. Kako je Uprava do prije nekoliko tjedana tvrdila da će ispoštovati prolongirani termin otvaranja, novo otkazivanje svečanosti šok je za mnoge lokalne političare. Još uvijek je nejasno koliko će novo odlaganje otvaranje aerodroma koštati vlasti grada Berlina. Ovaj objekt je inače već probio planirane troškove od 2,5 milijarde eura. Novo zakašnjenje će porezne obveznike stajati dodatne milijune eura, a zrakoplovne kompanije tek razmatraju hoće li vlstima Berlina podnijeti zahtjev za odštetu. Kompanije će zasad morati odustati od planova za preseljenje u nove zgrade, što vrijedi i za brojne vlasnike prodavaonica i restorana koji su planirali započeti s radom početkom lipnja.Novi termin otvaranja bit će poznat tek ovog tjedna, prenio je u međuvremenu predsjednik Nadzornog odbora aerodroma Rainer Schwarz. Odbacio je mogućnost podnošenja ostavke zbog odlaganja početka rada novog aerodroma i zbog toga što će prvi zrakoplovi na ovaj aerodrom sletjeti možda tek za nekoliko mjeseci. No pritisak raste. Berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit, iako i sam sjedi u Nadzornom odboru Zračne luke “Willy Brandt”, dao je naslutiti da ponovno odgađanje otvorenja neće proći bez kadrovskih posljedica. Dok se ne riješi problem dva berlinska aerodroma Tegel i Schönefeld nastavljaju obavljati svoje funkcije.

Hrvati u Berlinu

Pohvale za odrađen posao
Tvrtka kći zagrebačkog Viadukta u Njemačkoj, Ingra Viadukt (u Njemačkoj članica INGRA DET-a), također je bila angažirana na gradnji nove berlinske zračne luke. Izvodila je radove na objektima parkirališta i centra rent-a-car, ukupne vrijednosti oko 3,3 milijuna eura. Tonći Vanjak, direktor Viadukta i predsjednik uprave Ingra Det, ističe kako je Ingra Viadukt, unatoč mnogim problemima oko izrade planova, sve svoje poslove završila na vrijeme, još prošlog mjeseca. “Za takva rad dobili smo i pohvale glavnog investitora Max Bögla, čiji smo bili kooperant i same zračne luke BBI-a”, kaže Vanjak. Iz tog razloga u Viaduktu se nadaju dobivanju novih poslova u izgradnji poslovnog centra blizu nove zračne luke.

Komentirajte prvi

New Report

Close