Polzelini radnici se pitaju – stečaj ili nova slamka spasa države

Autor: Sergej Novosel Vučković , 19. prosinac 2016. u 22:00
Tvornica čarapa u Polzeli ima tradiciju od 90 godina

Nova šefica uprave mora državu kao vlasnika tvrtke izvijestiti o restrukturiranju, što bi moglo odrediti i sudbinu 270 zaposlenika.

Slovenska tvornica čarapa Polzela je na novom raskrižju, o kojem ovisi i sudbina preostalih oko 270 radnika. Istekao je rok u kojem je direktorica Metka Hrovat morala državi, od lani stopostotnom vlasniku tvornice, morala podnijeti izvješće o financijskom restrukturiranju.

Informacije koje Slovenski državni holding (SDH) želi znati je i financijska slika Polzele i mogućnost da se prodajom barem 50 posto udjela riješi njena nelikvidnost, no, ključna je dvojba, biti ili ne biti – hoće li se situacija razriješiti ili će tvornica otići u stečaj. Ljubljansko Delo podsjeća da se u spas tvornice, koja radi još od 1927. u istoimenoj općini u Štajerskoj, lani uključila država, usisavši 2,1 milijun eura dodatnog kapitala, postavši ove godine i njen jedini vlasnik. Interes države bio je pronaći strateškog investitora koji bi tvornici dao još 2,2 milijuna eura i na koncu je preuzeo.

U početku se zanimao austrijski Huber Holding, koji ima i poznati brend rublja Skinny, no od planova za Sloveniju je odustao, pa je odlučeno da će se Polzela prodati na dijelove. Upravo je to i jedan od ciljeva Hrovatičine uprave, koja prosuđuje da bi se, u slučaju prodaje 50 posto Polzele, uspjelo postići i oblik prisilnoga poravnanja. Tvornica je u kratkom roku promijenila čak pet predsjednika uprave, s tim da je najdulje opstao Hrovatičin prethodnik Marko Klemenčić, koj je odstupio u listopadu, nakon godinu dana. Dao je otkaz zbog, govorio je, različitih viđenja razvoja Polzele od vlasnika države.

 

Klemenčić

Kvaliteta nije sama dovoljna, treba ulagati u brendove i trgovine.

"Bitna je samo prodaja i prodaja, a ne da svatko vuče na svoju stranu, Polezala je dugo plesala na rubu propasti, a za izlaz s njega treba ulagati u brendove i maloprodaju i prodati dio strojeva, kazao je Klemenčič", dok se iz državnih izvora moglo čuti kako su ipak njegovi planovi bili nerealni. Polzela je u zadnje vrijeme radila za njemački Falke, ali je posla bilo malo pa su im se i tržišni udjeli smanjivali.

Prema financijskom izvješću za 2015., u toj je godina imala 4,34 milijuna eura prihoda, pad u odnosu na 6,78 u 2014. godini. Gubitak je iznosio 3,1 milijun eura. Uz slovensku maticu, tvornica ima i tvrtke u Zagrebu i Sarajevu. Ona u Zagrebu 2015. je zaključila s prihodom od oko pola milijuna eura, uz gubitak od 126 tisuća eura. U svibnju je Polzela od države primila 500.000 eura kredita, u lipnju još 800.000 eura, kako bi se pomoglo poslovanju. Nova predsjednica uprave sad mora opravdati te darove i odlučiti kako dalje s čarapama.

Komentirajte prvi

New Report

Close