Politika ostavila HT Mostar bez uprave

Autor: Milan Šutalo , 08. rujan 2009. u 22:00

Gotovo mjesec dana bez vodstva HT Mostar će platiti gubitkom tržišnog udjela u BiH

BH Telecom u prvom polugodištu ove godine ostvario je 20 posto manju dobit nego u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit te najveće telekomunikacijske kompanije u Bosni i Hercegovine iznosila je 63 milijuna KM, dok je lani u prvih šest mjeseci BH Telecom iskazao dobit od 80 milijuna KM. Tvrtka je ostvarila prihod od 292 milijuna KM, dok su troškovi poslovanja iznosili 219 milijuna konvertibilnih maraka. Pad dobiti nije samo posljedica ekonomske krize već, kako upozoravaju stručnjaci, propuštene prilike da se kompanija prošle godine u boljim okolnostima privatizira.

Državni udjeli
Naime, budući da je u većinskom državnom vlasništvu, BH Telecom se obvezno mora pridržavati zakona o javnim n abavama, što znatno usporava proces odlučivanja i smanjuje konkurentsku sposobnost kompanije da se nadmeće s privatiziranim Telekomom Srpske, koji pod marketinškim imenom M-Tel uzima sve veći dio tržišta i na teritoriju Federacije BiH. Federalni premijer Mustafa Mujezinović kaže kako strateške kompanije poput Elektroprivrede i BH Telecoma, koje ostvaruju dobit, bez obzira što je ona manja nego prije, neće biti privatizirane, dok traje svjetska ekonomska kriza. To se odnosi i na Hrvatske telekomunikacije Mostar u kojima vlada FBiH ima udio od 50,1 posto, dok je udio T-HT Zagreb 39,1 posto. Mostarska kompanija u prvom je polugodištu ostvarila prihod od 68,8 milijuna KM, rashod je iznosio 60,1 milijun, a neto dobit 3,7 milijuna KM. Osim zakona o javnim nabavama, kojeg se kao tvrtka u većinskom državnom vlasništvu mora pridržavati, HT Mostar u poslovanju koči još jedan problem – od 19. kolovoza tvrtka nema Upravu. Naime, Nadzorni odbor u kojem je šest predstavnika vlade FBiH i pet predstavnika T-HT Zagreb nije imenovao dosadašnjeg direktora Stipu Prlića na još jedan četverogodišnji mandat iako je bio jedini kandidat i ispunio sve uvjete natječaja. Za Prlića nisu glasovala trojica predstavnika vlade FBiH, koje je na tu dužnost predložio HDZ BiH.

Politički sukobi
Predsjednik HDZ BiH kaže kako rezultati interne revizije pokazuju zloporabe sredstava HT Mostar te da je od ministra financija Vjekoslava Bevande tražio da se na sjednici vlade FBiH otvori to pitanje. “Tvrde da nije naše da se u sve to petljamo. Pitam se u što bi se politika trebala petljati ako ne u nadzor rada javnih poduzeća”, izjavio je Čović. Izvori bliski Upravi HT Mostar kažu kako se Čović vjerojatno osvećuje Stipi Prliću koji je u sudskom sporu vratio Eronet u HT Mostar nakon što je tvrtka bila nezakonito prodana privatnim tvrtkama u vrijeme dok je Čović bio predsjednik NO HPT Mostar.

Spekulacije

Zakulisne igre
U političkim kuloarima u Bosni i Hercegovini tvrdi se da je blokada izbora predsjednika Uprave HT Mostar, između ostaloga, rezultat dogovora Dragana Čovića iz HDZ BiH i premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Prema nekim tumačenjima, zastojem se želi omogući brže širenje Telekoma Srpske u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close