Pojedini Facebookovi investitori žele smjenu Marka Zuckerberga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2018. u 11:44
Foto: DPA/PIXSELL

Prijedlog ima male izglede za uspjeh.

Nakon niza skandala i kontroverzi, pojedini Facebookovi investitori, prije svega oni koji su u tu tehnološku kompaniju uložili javni novac, vjeruju da bi joj bilo bolje bez Marka Zuckerberga na mjestu predsjednika odbora direktora.

U srijedu je nekoliko američkih državnih i gradskih ureda za upravljanje imovinom zajedničkim snagama zatražilo odbor direktora Facebooka da smijeni Zuckerberga s mjesta predsjednika odbora direktora. Žele da taj položaj obnaša osoba koja bi bila neovisna od njega kao osnivača i sadašnjeg izvršnog direktora.

Takav zahtjev postavio je Trillium Asset Management, koji predstavlja urede za upravljanje imovinom New York Cityja, Rhode Islanda i Pennsylvanije, koji imaju uložena javna sredstava u Facebook. 

Prijedlog ima male izglede za uspjeh, jer je Zuckerberg postavio kompaniju tako da zadrži kontrolu nad njom. Zuckerberg, naime, ima većinu glasačkih prava u Facebooku te 75 posto dionica B klase, koje mu daju deset puta više glasova nego dioničarima koji imaju redovite dionice.

Učiniti ulogu predsjednika odbora direktora neovisnom pozicijom „najbolja je praksa upravljanja koja bi bila u interesu dioničara, zaposlenika, korisnika, i naše demokracije”, objavili su iz spomenutih ureda za upravljanje imovinom.

U lipnju je ta skupina podnijela izvorni prijedlog na istu temu. To nije prvi put da su se dioničari pobunili protiv Zuckerbergove strukture moći. Sličan prijedlog bio je iznesen i prošle godine. Iz Facebooka su tada priopćili da već imaju osobu na poziciji „vodećeg neovisnog direktora” koja zastupa interese svih dioničara kompanije.

Za vrijeme Zuckerbergova vodstva, tvrtka se suočila s nizom problema, među ostalim bila je korištena kao kanal za izborne malverzacije i širenje dezinformacija. Također, imala je problema s gubitkom povjerenja korisnika zbog narušavanja njihove privatnosti uslijed skandala s Cambridge Analyticom i nedavne krađe podataka koja je kompromitirala oko 30 milijuna korisničkih računa.

Novi predsjednik odbora direktora imao bi puno više ograničenja oko vođenja kompanije od Zuckerberga. „Facebook igra ogromnu ulogu u našem društvu i našem gospodarstvu. Ima društvenu i financijsku odgovornost biti transparentan”, izjavio je njujorški revizor Scott M. Stringer. „Trebamo Facebookov neovisni odbor kako bismo se ozbiljno posvetili rješavanju stvarnih rizika – reputacijskog, regualtornog i rizika za našu demokraciju – koji utječu na kompaniju, njegove dioničare te naposljetku na teško zarađene mirovine tisuće njujorških radnika”, dodao je.

Mirovinski fond grada New Yorka posjeduje otprilike 4,5 milijuna Facebookovih dionica, riznica Pennsylvanije 38.737, Illinoisa 190.712 te Rhode Islanda 168.230.

Komentirajte prvi

New Report

Close