‘Poduzetnik koji se oslanja na pomoć politike ne može uspjeti u svijetu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. studeni 2014. u 12:37
Sandi Češko/Youtube screenshot

Poduzetnik koji se oslanja na pomoć politike zatvoren je u vlastitoj sredini i ne može uspjeti u svijetu, tvrdi slovenski poduzetnik Sandi Češko.

Poduzetnik koji se oslanja na pomoć politike zatvoren je u vlastitoj sredini i ne može uspjeti u svijetu, tvrdi slovenski poduzetnik Sandi Češko, osnivač poduzeća koje je preraslo u multinacionalnu kompaniju sa 7000 zaposlenih, od čega 600 u Sloveniji, čija je vrijednost danas 391 milijun eura.

"Oni koji kod kuće uspiju zbog politike gube konkurentsku sposobnost na svjetskom tržištu, gdje to ne funkcionira jer tu nema političkih privilegija", kazao je za portal slovenskog Telekoma Češko koji je tri godine za redom proglašavan najbogatijim Slovencem, a ove godine je drugi na ljestvici najimućnijih.

Češko priznaje da je još uvijek član utjecajne stranke Socijalnih demokrata (SD), ali tvrdi da politički nije aktivan te da mu članstvo u stranci nije pomagalo ni u vrijeme kad je poslovao samo u Sloveniji.

"Imam političke veze, ali to nikad nisam koristio u poslu, nisam sudjelovao u privatizaciji niti poslovao s državnim tvrtkama. Sada se bavimo izravnom prodajom bez posrednika, na tržištu s više stotina milijuna potrošača, tu nam nikakva politika ne može pomoći", kazao je Češko koji je završio fakultet političkih znanosti, a u biznis ušao prije više od 20 godina.

Njegovo poduzeće "Studio Moderna", registrirano u Nizozemskoj i na Cipru, posluje u Europi, SAD-u, Australiji i Japanu. Bavi se prodajom putem televizije, interneta i telefona, a još uvijek je najpoznatije po programu ležajeva za spavanje "Dormeo" i napravi za stabilizaciju kralježnice "kozmodisk".

Češko žali što uvjeti za razvoj biznisa u Sloveniji nisu povoljniji pa se u domovini više nego poslovima bavi humanitarnim radom.

"Problem Slovenije je da se u njoj ništa ne mijenja i da uvijek slušamo iste političke priče, bez obzira na to tko je na vlasti, a stanje je sve gore. To nije stimulativno za mlade i ambiciozne ljude kojima je dosta negativizma i stezanja remena, bojim da će takvi i dalje odlaziti u inozemstvo", kazao je Češko, jedan od najuspješnijih slovenskih poduzetnika, u razgovoru za portal Telekoma.

Komentirajte prvi

New Report

Close