Podnesen zahtjev za stečaj Alumine

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2017. u 21:59
Računi Alumine već su bili blokirani, Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Problemi Alumine pojavili su se nakon što joj je fočanska tvrtka Pavgord, na temelju sudskog rješenja, blokirala račune pokušavajući tako naplatiti potraživanja koja ima od Tvornice glinice Birač.

Milorad Motika, predsjednik uprave zvorničke Alumine, predao je sudu službeni zahtjev za stečaj te kompanije, bez odobrenja Odbora vjerovnika Tvornice glinice Birač, doznaje portal Capital.ba. U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini potvrdili su da je Motika zahtjev za stečaj podnio 5. svibnja, a kao razlog je naveo prijeteću platežnu nesposobnost.

Uprava kompanije koja se od početka opirala stavu vlade RS-a da se postigne dogovor s Pavgordom iz Foče, a guranjem Alumine u stečaj pokušava se izbjeći namirenje Pavgorda. Cilj je izbjeći novu blokadu računa koja bi uskoro trebala uslijediti jer najavljeni pregovori nikada nisu započeti.

Problemi Alumine pojavili su se nakon što joj je fočanska tvrtka Pavgord, na temelju sudskog rješenja, blokirala račune pokušavajući tako naplatiti potraživanja koja ima od Tvornice glinice Birač. Računi Alumine su deblokirani 15-ak dana kasnije, nakon što je postignut kompromis da počnu pregovori s Pavgordom o priznavanju dijela potraživanja. Osnovni sud u Zvorniku deblokirao je račun Alumine na 60 dana, nakon što je u vladi održan sastanak svih sudionika u ovim sporovima i prihvaćen zahtjev Pavgorda da im se prizna dio od ukupno 155 miliona KM potraživanja od Birača. Ta potraživanja Pavgord je ranije kupio od litvanske Ukio banke u stečaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close