Podgorički KAP preusmjerio izvoz aluminija iz barske luke u Luku Ploče

Autor: Milan Šćekić,VLM , 07. kolovoz 2012. u 22:00

U Luci Ploče nisu odgovorili na upit o detaljima posla, no u Luci Bar tvrde da će na ovom poslu izgubiti milijun eura godišnje

Iako mu je to znatno skuplje, ruski tajkun Oleg Deripaska, još uvijek vlasnik crnogorskog Kombinata aluminija Podgorica (KAP), izvoz aluminijskih ingota preusmjerio je s najveće crnogorske luke Bar na luku Ploče u Hrvatskoj. Međutim, kakav su to ugovor točno potpisali KAP i Luka Ploče i koja je vrijednost ugovorenog posla, nismo uspjeli saznati. Na službeni upit elektronskom poštom nitko nam u Luci Ploče nije odgovorio, niti se tijekom dana nitko nije javljao na telefonske pozive iz Poslovnog dnevnika.

Razlog zbog kojega se Deripaska odlučio na takav potez najvjerojatnije su veliki dugovi KAP-a Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) i nekim drugim kompanijama. Ti se dugovi mjere u desetinama milijuna eura i zbog njih ruski vlasnik strahuje da bi aluminij koji se iz podgoričke tvornice izvozi za švicarsku kompaniju Glencore ne zaplijeni u skladištima luke Bar.Crna Gora će zbog preusmjeravanja izvoza podgoričkog aluminija iz luke Bar na Ploče pretrpjeti velike štete. Procjenjuje se da bi te štete na godišnjoj razini mogle iznositi i više od milijun i pol eura. Najveću štetu zbog ovakve odluke svakako trpi Kontejnerski terminal koji posluje u sastavu luke Bar. Preko tog terminala godinama je išao izvoz najvećeg dijela aluminijskih ingota, proizvedenih u KAP-u.Procjenjuje se da će Kontejnerski terminal zbog toga godišnje izgubiti blizu milijun eura. Također, značajno je oštećen i Montekargo. Ta se kompanija Željeznica Crne Gore bavi prijevozom tereta i upravo je ona prevozila aluminijske ingote od Podgorice do Luke Bar. U pitanje je doveden i posao nekih špediterskih kuća koje su se također bavile tim poslom.U Upravi KAP-a ne žele govoriti na temu preusmjeravanja izvoza aluminijskih ingota iz barske na luku Ploče. Samo kažu da će tako ostati do daljnjega. To drugim riječima znači sve dok Deripaskina Centralno europska aluminjska kompanija (CEAC) ostane u KAP-u. Podsjetimo, crnogorska vlada je prije nekoliko mjeseci donijela odluku da zbog velikih dugovanja i nedomaćinskog ponašanja protjera Ruse i podgorički KAP vrati u državne ruke. No, taj se proces oteže i neizvjesno je kako će završiti.Za KAP se zanima nekoliko stranih kompanija, a najozbiljnijim se kupcem zadas ćini njemački HGL.U crnogorskoj vladi zainteresirani su za sklapanje aranžmana s Nijemcima, ali im već sada poručuju da neće uživati beneficije koje su imali Rusi. Iz vlade najavljuju da budući vlasnik neće imati subvencije za potrošenu struju kao što je imao CEAC, nego će je plaćati po punoj cijeni, 43 eura za megavat. S novim vlasnikom KAP će trošiti samo električnu energiju proizvedenu u Crnoj Gori, zbog čega će se značajno smanjiti proizvodnja aluminija.

‘Ex works’ nabava

Švicarci aluminij kupuju u tvornici
Prema nekim saznanjima, Uprava KAP-a i Glencore navodno su se o izvozu preko Luke Ploče dogovorili još u svibnju prošle godine. Uostalom, švicarski Glencore ingote od KAP-a kupuje po “ex works” principu, dakle odmah nakon proizvodnje, u samoj tvornici. To znači da ingoti više nisu u vlasništvu KAP-a čim napute tvornički krug u Podgorici.

Komentirajte prvi

New Report

Close