Podgoričke Plantaže neće ni 2013. biti privatizirane

Autor: Milan Šćekić /VLM , 20. svibanj 2013. u 22:00
Rano voće najviše se dostavlja na hrvatsko tržište

Unatoč velikom interesu stranih investitora, Crna Gora odgodila odluku o prodaji najuspješnije tvrtke u zemlji.

Godinama najuspješnija crnogorska kompanija i jedan od najvećih proizvođača kvalitetnih vina i rakije, podgoričke Plantaže 13 jul, i uz dugogodišnje veliko zanimanje kupaca iz inozemstva, ni ove godine neće biti privatizirana. Verica Maraš, direktorica Plantaža, kaže da ta kompanija definitivno nije ušla u plan privatizacije crnogorskih kompanija za 2013. godinu i da će tako ostati do daljnjeg.  

Privatizacija Plantaža najavljivana je još prije desetak godina, ali u međuvremenu se pokazalo da kompanija može uspješno poslovati i u državnom vlasništvu, čak uspješnije od većine privatiziranih državnih kompanija. Plantaže uspješno odolijevaju svim iskušenjima aktualne ekonomske krize. Više inozemnih kompanija, iz Francuske, Izraela, Grčke i Hrvatske bilo je zainteresirano za kupnju Plantaža. Najuporniji je bio hrvatski poduzetnik Enver Moralić koji je bio na dohvat akvizicije, ali je crnogorska vlada odustala u posljednjem trenutku. Plantaže su posljednjih desetak godina investirale više od 50 milijuna eura, gotovo isključivo iz vlastitih izvora. Prošla godina završena je uspješno, a ove godine se očekuju još bolji rezultati. Planiran je prihod od oko 40 milijuna eura i dobit od 4 milijuna.Najveći dio proizvedenih vina Plantaže plasiraju na inozemnom tržištu, na gotovo svim kontinentima. Tako je i sa proizvodnjom ranih sorti breskve, nektarine i grožđa.

Prošle godine proizvedeno je 1,4 milijuna kilograma breskve i nektarine i 2200 tona ranog grožđa sorte Kardinal. Najveći dio tog ranog voća plasiran je na hrvatsko tržište, preko Agrokorove otkupljivačke kompanije Agrofructus.Već početkom slijedećeg mjeseca u voćnjacima podgoričkih Plantaža počet će berba najranijih sorti breskve, što će biti prva berba u regiji. Berba ranih sorti grožđa očekuje se početkom srpnja. Stručnjaci i ove godine očekuju dobre prinose, a najveće količine ranih sorti breskve i grožđa i ove godine bit će isporučene hrvatskom i srbijanskom tržištu.U posjeti podgoričkim Plantažama trenutno borave stručnjaci Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo iz španjolske pokrajine La Roja koja spada među najpoznatija europska vinogorja. Suradnja sa stručnjacima iz Španjolske trebala bi omogućiti bolju prezentaciju vina Plantaža na europskim i svjetskim tržištima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

U posjedu Plantaza se nalazi i najveci vinograd u jednom komadu u Evropi, povrsine 2310 ha na kojem je zasadeno 11,5 milijuna cokota vinove loze.

Baš bi se usrecili da ih je kupio Moralic…Kutjevo je s njim degradiralo.

New Report

Close