Počinje nova era McDonald’sa, svi se pitaju može li mu Easterbrook vratiti staru slavu

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2015. u 10:21
Novi šef preuzeo je fotelju i ovog tjedna predstavlja plan za spas/Reuters

Od Easterbrooka se očekuje revolucija, tim više jer je i sam najavio plan koji bi McDonald’s transformirao u modernu i progresivnu kompaniju.

Ponedjeljak je bio prvi radni dan Britanca Stevea Easterbrooka na poziciji čelnog čovjeka najvećeg globalnog lanca restorana.

Novi šef Mc­Donald'sa tad je i službeno preuzeo vodstvo američke kompanije od Dona Thompsona kojeg su u mirovinu "ispratili" najlošiji rezultati brenda koja je svjetski sinonim za brzu prehranu. Prihodi McDonald'sa lani su pali 2,4 posto na 27,44 milijarde dolara, a još težu "pljusku" kompanija je primila na polju dobiti koja je iznosila 4,76 milijarde, čak 15 posto manje nego 2013. Neslavni je to prvi to put da su u istoj godini obje stavke imale negativan predznak. 

 

15posto

pala je lani neto dobit McDonald'sa

Akcijski plan
Zbog takve, po mišljenju mnogih i teško zaustavljive  stramputice, ne čudi da se od  Easterbrooka očekuje revolucija koja bi McDonald's vratila na put stare slave. Očekivanja su tim veća jer je novi šef i sam najavio plan koji bi ga trebali transformirati u, kako kaže, modernu i progresivnu burger kompaniju. U to će već tijekom ovog tjedna pokušati uvjeriti voditelje restorana u Americi, vlasnike franšiza i dobavljače. Takve sastanke ova kompanija inače organizira svake dvije godine i 2015, trebala je biti "preskočena", ali nova era koja je očito započela zahtijeva da se sastanak nazvan "summit preokreta" održi ove godine. Stoga se svi pitaju koje će poteze inicirati  Easterbrook.

Sigurno je da će McDonald's u danima koji dolaze pokušati približiti trendu zdrave prehrane čija je popularnost, uostalom, i dovela do pada njeg prodaje. Neki misle da će po tom pitanju doći do potpuno zaokreta te da će se lanac brze prehrane, primjerice okrenuti mesu u kojem nema ni najmanjih tragova antibiotika, dok drugi upozoravaju da je takva odluka teško provediva u praksi i podsjećaju da je kompanija imala golemih problema i s manjim pothvatima poput uvođenja mlade mrkve na svoje "happy meals" menije. Easterbrook će, među ostalim, morati odlučiti i što s planom svog prethodnika o burgerima po narudžbi  koji podrazumijevaju i duže vrijeme pripreme, a samim tim i duže čekanje što se možda ne bi svidjelo kupcima. 

Financijski inženjering
Kad je pak riječ o čisto financijskoj računici, analitičari predviđaju da bi Easterbrook mogao inicirati bolje iskorištavanje imovine (posjedi i oprema) McDonald'sa koja se procjenjuje na 39 milijardi dolara. Moguće je da će novi predsjednik Uprave ubrzati planove o prodaji nekih lokala vlasnicima franšiza kako bi "napumpao" gotovinski konto kompanije na kojem je trenutno 2,1 milijarda dolara.  

Komentirajte prvi

New Report

Close