Pobjeda virtualnih mobilnih operatera

Autor: Bernard Ivezić , 15. rujan 2008. u 06:30

Od 735 milijuna korisnika mobilne telefonije u Europi, 40 milijuna služi se virtualnim operaterima koji u iduće četiri godine očekuju rast od 49 posto

Broj korisnika mobilne telefonije u Europi, prema procjeni agencije RNCOS, dosegao je 753,5 milijuna korisnika te će u iduće četiri godine rasti prosječno 2,35 posto. S druge strane, ugledna konzultantska kuća Informa tvrdi da je na Starom kontinentu 39,6 milijuna korisnika virtualnih mobilnih operatera te da će broj njihovih korisnika u iduće četiri godine porasti za čak 49 posto.

Prvi operateri
Informa dodaje da će najdinamičniji rast virtualni mobilni operateri ostvariti u istočnoj Europi, posebno Turskoj, Rusiji i Poljskoj. Naime, broj korisnika virtualnih mobilnih operatera po procjeni te ugledne konzultantske kuće u istočnoj Europi do 2011. trebao bi porasti za više od deset puta na 5,8 milijuna, dok bi se u zapadnoj Europi trebao približno udvostručiti. U prilog tome ide najava turskog regulatora telekomunikacijskog tržišta koji tvrdi da će do studenog odobriti rad prvih virtualnih mobilnih operatera u toj zemlji. Tayfun Acarer, čelnik turskog odbora za telekomunikacije, kaže da je dosad deset tvrtki službeno izrazilo interes za takvim poslovanjem. Sličan razvoj situacije analitičari očekuju u Poljskoj. Tamo je u drugom kvartalu ove godine francuski maloprodajni lanac Carrefour pokrenuo vlastitog mobilnog virtualnog operatera Carrefour Mova. Za Francuze to je peta takva operacija, nakon Francuske, Belgije, Španjolske i Italije, a nadaju se da će do ljeta 2009. privući 100.000 korisnika. Ipak, prema procjeni agencije Informa, u istočnoj Europi najrazvijenije je tržište virtualnih mobilnih operatera u Rusiji za koju se procjenjuje da će do 2011. uz rast od 116 posto imati više od 2,6 milijuna korisnika takvih usluga.

Pokazatelji rasta
U Rusiji kao iznimno velikoj zemlji virtualni mobilni operateri pronašli su novu nišu, odnosno omogućuju tradicionalnim operaterima da kroz partnerstva jeftino prošire pokrivenost svojim uslugama. Na taj način veliki ruski mobilni operateri zaobilaze izravne pregovore o međupovezivanju, a samim time ustupke na koje bi time bili prisiljeni. Druga po razvijenosti ovog tržišta u istočnoj Europi je Poljska. Ta bi država, prema Informinim podacima, do 2011. trebala imati nešto više od 900 tisuća korisnika virtualnih mobilnih operatera. U svom istraživanju Informa tvrdi da je istočna Europa vrlo primamljiva za ulaganja jer bi pokazatelji poslovanja u toj regiji od 2006. do 2011. godine trebali narasti 77,12 posto, dok isti pokazatelj u zapadnoj Europi iznosi tek 13,12 posto.

Činjenice

Neuspjeh Kmobilea
Prošlo je šest mjeseci otkako je Kmobile, dosad najveća co-branding inicijativa na hrvatskom mobilnom tržištu, trebala početi s radom. Međutim, jedino što su napravili T-Mobile, Agrokor i EPH je domena Kmobile.com.hr i pozivni broj 097.

Pozivni broj
Domena je kupljena u siječnju, pozivni broj dodijeljen nešto kasnije, a potom su uslijedile informacije da se mobiteli iz paketa označenih s Kmobile prepakiravaju u one s oznakom T-Mobilea. Kmobile je trebao ponuditi jeftine mobilne razgovore i SMS na prepaid.

Komentirajte prvi

New Report

Close